belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

HÉTFŐ

24

ÁPRILIS

KEDD

25

ÁPRILIS

SZERDA

26

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

27

ÁPRILIS

PÉNTEK

28

ÁPRILIS

SZOMBAT

29

ÁPRILIS

VASÁRNAP

30

ÁPRILIS

HÉTFŐ

01

MÁJUS

KEDD

02

MÁJUS

SZERDA

03

MÁJUS

CSÜTÖRTÖK

04

MÁJUS

Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok a 22. Múzeumok Majálisán
Múzeumok a kertben - kertek és múzeumok a 22. Múzeumok Majálisán

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest VIII. kerület, Múzeum körút 14–16.

KEZDÉS
MÁJUS
SZOMBAT
20
BEFEJEZÉS
MÁJUS
VASÁRNAP
21

Az MNM 2017-ben a természet védelmét, a környezetvédelmet, a zöld területek megóvását, gondozását, az újrahasznosítás kérdését és a környezettudatos életet helyezi a Majális középpontjába, kapcsolódva a Múzeum-kert rekonstrukciójához.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A múzeumok munkája sosem volt független a természeti környezettől, a természettől. Ez persze nem csupán a természettudományos kutatásokban, gyűjtésekben, tematikus programokban nyilvánul meg. A múzeumok többsége régóta élen jár a természeti örökség megismertetésében, védelmében, illetve a környezettudatos szemlélet elmélyítésében.

A téma kimeríthetetlen: reneszánsz/barokk kertek, franciakertek, angolparkok, kastélykertek, főúri kertkultúra, kertek lírában és prózában, kertábrázolások, a kert, mint múzsa, kert és virág szimbolika, népmesei motívumok,botanika, kolostori kertek, gyógynövények, paraszti virágos kertek, konyhakertek, városi kertészet, kertészeti gépek, öntözés, a kert kincsei a piacokon. Azokról az intézményekről sem feledkezünk meg, amelyek meghatározó eleme a park, a kert, a természet: reméljük a szabadtéri múzeumok mellett a régészeti parkok is magukénak érzik a témát.

 

A Majális emellett idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek 2017-ben a központi témája:

„A múzeumok és az elhallgatott történelem - Kimondható-e a kimondhatatlan?”

Ezúttal azonban a magyar múzeumi világ a táj és a kultúra, a természet és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt, de gyakran elhallgatott kapcsolatát vizsgálja. Szeretnénk azoknak az intézményeknek is teret adni, amelyek a fenti felhíváshoz kapcsolódó kritikai kérdésekkel foglalkoznának, hiszen a kertekről való gondolkodás többnyire pozitív asszociációkra támaszkodik. A szép, békés, idilli kerti állapotok (Paradicsom), azaz a pozitív tartalmakkal telített terek megteremtéséhez pedig a traumák feldolgozása, azok átgondolt értelmezése elengedhetetlen (sírkert). Az elhallgatott történelem jegyében megemlékezhetünk arról, mi mindenről hallgathatnak a fölöttünk magasodó fák.

 

A Majális szervezői a legteljesebb szabadságot ajánlják fel a múzeumoknak! Bízva a kreativitásukban, remélik, hogy minden múzeum a saját profiljához igazítja a 22. Múzeumok Majálisának tematikáját. A 2017-es Majális valóban össze kívánja kötni a múzeumokat, az általuk a Múzeumkertben történő megjelenést és tudást, valamint azt szeretnék, ha a múzeumok az MNM épületében is megmutatkoznának.

A szervezők a következő projektekbe várják jelentkezéseket:

1. Műtárgysétány, időszaki kiállítás a múzeum épületében a „kert” jegyében

A szervezők tervei szerint a résztvevő intézmények műtárgyai behálózzák a Nemzeti Múzeum épületét. Hogy ez megvalósulhasson, maximum három, a tematikához kapcsolódó műtárgyat várnak méretekkel és tárgyleírással, amelyek közül egyet fognak kiválasztani a kiállításra. A tárgy reprezentálja és fémjelzi majd az adott múzeum gyűjteményét. A tárgy kiválasztásánál a következő szempontokra kell figyelmi: érdekesség, egyediség, különlegesség,formabontás stb.! A tárgynak a Majális előtt két héttel be kell érkeznie a Magyar Nemzeti Múzeumba! Olyan tárgyat célszerű választani, amely könnyen szállítható, műtárgyvédelmi szempontból nem igényel különösebb bánásmódot, mivel erre az alkalomra a szervezők nem tudnank különleges klimatikus és fényviszonyokat garantálni!

2. Tudássétány – családi pontgyűjtés

A szervezők a Majális látogatóinak olyan múzeumi sátrakat összekötő, tematikus útvonalakat ajánlanak, ahol próbára tehetik tudásukat. A családok a Tudássétány programban résztvevő múzeumok sátrainál sikeresen teljesített feladatokért pontokat kapnak. Az összegyűjtött pontok ajándékra válthatók be.

Témaváltozatok a „kert” jegyében:

  • a. irodalom
  • b. művészet
  • c. természet

A pontos feladatot/kérdést elég a majálisra összeállítani, előzetesen csak a részvételi szándékot szükséges jelezni!

3. Múzeumi Pagoda

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a szervezők az idén is berendeznek egy múzeumi társasági sarkot a kollégák számára: kifejezetten a szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak, könyvbemutatóknak, népszerűsítő, ismeretterjesztő előadásoknak, a civilek és a közintézmények találkozásához. A népszerű programhelyszínt a frontvonalban helyezik el. Erre is várják a programjavaslatokat a résztvevő intézmnyektől!

4. Installációs pályázat az újrahasznosítás jegyében

Az MNM két éve indított pályázatára ezúttal a tematikát erősítő installációkat várnak.A legötletesebb, legkreatívabb dekorációt megjelenítő intézményt 100 000 Ft-os díjjal jutalmazzák. A kész műv elhelyezhető a sátorban, a sátor előtt, nagy méret esetén a Múzeumkertben. Lényeges eleme: újrahasznosított, természetes anyagból készüljön, kapcsolódjon a készítő intézményhez. A mérete szabadon választható, de a szervezők szeretnének minél látványosabb, nagyobb méretű installációkat beemelni a közösségi terekbe.

 

Jelentkezés:

A jelentkezéseket a már bevált módon, online kérdőív kitöltésével várják, hogy a beérkezett adatok feldolgozása gyorsabb és átláthatóbb legyen.

A regisztrációs kérdőív kitöltése az intézményi bemutatkozó anyagokkal, programleírásokkal ezen

a linken: http://ripet.hu/feedback.php?kid=893135aed2b74a0bcb94374e3a625469

A sajtó- és háttéranyagokon kívül ezeket az Múzeumok Majálisa-honlapon, az MNM-honlapon és az

MNM közel 20.000 fős látogatottságú Facebook-oldalán használják fel a múzeumok bemutatására.

A korábbi évekhez hasonlóan a www.magyarmuzeumok.hu már az eredményhirdetés előtt bemutatja a díjakra esélyes múzeumokat.

Ezen kívül fotókat (jpg) és rövidfilmeket (avi, mp4, és NE DVD-formátumban és minél jobb minőségben) is várnak a muzeumokmajalisa@hnm.hu email-címre.

Előzetesen jelezni szükséges a kérdőívben, ha valamely intézmény csak kiadvánnyal és/vagy szóróanyaggal érkezik, és azok központi helyszíni elhelyezését igényli. A programok bemutatkozását a színpad kapacitásától és a Majális-tematikához való kapcsolódás alapján tudják teljesíteni a szervezők, a kérdőívben ezt is előzetesen jelezni kell a szervezők felé.

A hiányos vagy a feltételeknek nem megfelelő, esetleg határidő után érkező pályázatokat a szervezőknek nem áll módjában elfogadni. 

 

A jelentkezés határideje:

2017. március 24.

 

A pályázatok értékelése:

A Majális szervezőbizottsága minden pályázónak visszajelzést küld legkésőbb 2017. április 7-ig.

 

Fontos tudnivalók:

A Múzeumok Majálisa idejére, intézményenként – egységesen – a következőket biztosítják:

ingyenes részvétel, szervezési feladatok, áramellátás, az intézmény nevének kiírása a sátor tetején, 1 db asztal, 1 db sörpad és 2 db szék.

Ezen felül a részt vevő intézményeknek kell gondoskodniuk a sátor felszereléséről, installációjáról és díszítéséről!

Az elmúlt évek tapasztalata alapján – házigazdaként – sokszor kerültek nehéz helyzetbe egyes múzeu-
mok részvételének váratlan és kései lemondása miatt. Ezért – lemondás esetén – minden esetben kérik a sátor bérleti díjának megtérítését. (Ennek pontos összegét később tudatjuk.)

 

Kapcsolattartó:

Bárd Edit

Telefon: 36 1 327 77 00/330 m.

E-mail: muzeumokmajalisa@hnm.hu