belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

PORONDON A MIKSZ: A MÚZEUMI ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. november 27. Hiánypótló, az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) muzeális intézmények által történő hatékonyabb szervezését támogató módszertani kiadványt jelentetett meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) az általa kiadott Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként. A„MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” címet viselő kiadvány bemutatása céljából november 27-én a Fővárosi Nagycirkuszban tartottak sajtótájékoztatót, melyet az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákokat, valamint a témában kompetens pedagógusokat és múzeumi szakértőket megszólaltató módszertani nap követett.

 

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében megjelenő, Joó Emese muzeológus és múzeumpedagógus által szerkesztett kiadvány célja, hogy a muzeális intézmények körében növekedjen az IKSZ-el kapcsolatos tudatosság. A múzeumi szakmának szóló, de a pedagógusok érdeklődésére is számot tartó útmutató a projekt egyik módszertani fejlesztéséhez is kapcsolódik. Ez a módszertani fejlesztés ugyanolyan hangsúlyt helyez az IKSZ-et szervező pedagógusok érzékenyítésére, hogy a múzeumok által nyújtott lehetőségeket ismerjék, értsék és eljuttassák a középiskolás diákokhoz, mint arra, hogy a múzeumi szakemberek módszertanilag felkészültek legyenek a fiatalok fogadására, és a múzeumi tartalmak megismerésére és alkalmazására ösztönözzék a diákokat. A fiatalok sikeres motiválásának záloga az életkori sajátosságaik és közösségi viszonyaik, valamint a múzeumi lehetőségek alapos ismerete lehet, ezek mellett az együttműködés, a bevonás és a felhatalmazás előtérbe helyezése is kiemelten fontos.

 

A sajtótájékoztató résztvevőit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Borsós Beáta köszöntötte házigazdaként, majd Kassai Hajnal, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály főosztályvezetője tartott átfogó előadást „A múzeumok szerepe az iskolai közösségi szolgálatban” címmel. A kiadványsorozat egészéről Dr. Bereczki Ibolya, a Múzeumi iránytű sorozatszerkesztője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött módszertani napon hallhattak az érdeklődők a téma jeles szakértőitől többek között arról, hogy miért mosódik még mindig össze a közgondolkodásban az iskolai közösségi szolgálat és az ifjúsági önkéntesség, vagy miért okoz gondot a törvényi előírás megfelelő értelmezése és átültetése a gyakorlatba.

A „MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” című kötet ingyenesen letölthető az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/miksz.html

 

 

További információ: Kajári Gabriella kommunikációs munkatárs

Tel.: +36 30 655 2534, E-mail: kajari.gabi@skanzen.hu    

Web: www.mokk.skanzen.huwww.amimuzeumunk.hu

 

 
Kerekasztal-beszélgetés a könyvbemutatón: Joó Emese, Szatmári Csilla, Szalóki Mihály, Horváth Cecília, Nagy Magdolna