belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

HÉTFŐ

19

OKTÓBER

KEDD

20

OKTÓBER

SZERDA

21

OKTÓBER

CSÜTÖRTÖK

22

OKTÓBER

PÉNTEK

23

OKTÓBER

SZOMBAT

24

OKTÓBER

VASÁRNAP

25

OKTÓBER

HÉTFŐ

26

OKTÓBER

KEDD

27

OKTÓBER

SZERDA

28

OKTÓBER

CSÜTÖRTÖK

29

OKTÓBER

12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Kategóriák:konferencia

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053, Budapest, Károlyi utca 16.

KEZDÉS
NOVEMBER
HÉTFŐ
09
BEFEJEZÉS
NOVEMBER
KEDD
10

Az idei konferencia célja elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések, a járványügyi helyzetet követő, lehetséges irányainak kijelölése. 

 

A vírushelyzetre való tekintettel az eseményt szűk körben, a közreműködők részvételével tartjuk meg, de online közvetíteni fogjuk.

 

Rövidesen jelentkezünk a programtervezettel!

 

Az esemény a Facebook oldala itt érhető el.

 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Múzeum minden körülmények között –

Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban

 

ELŐZETES KONCEPCIÓ

A kétnapos szakmai konferencián a hazai muzeális intézmények közelmúltban megvalósult online és digitális fejlesztéseit, programjait és eseményeit vizsgáljuk meg, különös tekintettel a járványügyi helyzet alatti ideiglenes múzeum bezárások jelentette kihívásokra. A magyarországi múzeumok azóta ismét megnyitották kapuikat a látogatók előtt, de 2020 tavaszának szakmai tanulságai és fejlesztései hosszú távon fogják átalakítani, amit a digitális múzeumi tartalmak hasznosításáról gondoltunk. Országos eseménysorozatok valósultak meg sikeresen online, korábban nehezen hozzáférhető múzeumi tartalmak váltak hirtelen széles körben elérhetővé és ismertté, az eddig leginkább sporadikusan jelenlévő digitális pedagógiai segédanyagok értéke pedig egyik napról a másikra felértékelődött a pedagógusok és az egész köznevelés számára. 

A konferencia célja elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések, a járványügyi helyzetet követő, lehetséges irányainak kijelölése. 

A szakmai esemény nyitónapját felvezető plenáris előadások keretében elsősorban országos illetőségű kutatások, módszertani fejlesztések és új intézmények kerülnek bemutatásra, ezt követően pedig múzeumi összefogások és együttműködések eredményeként megvalósult nagyszabású online és digitális múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat, rendezvény sorozatokat ismerhetünk meg. 

A konferencia első napján tartandó kerekasztal-beszélgetésen azt járjuk körül, hogy miként lehet a digitális és online múzeumi tartalmakat és múzeumpedagógiai segédanyagok a szociális és testi hátránnyal élők körében hasznosítani. Az utóbbi években ezek a speciális igényű csoportokat érintő múzeumpedagógiai módszertanok és jó gyakorlatok egyre inkább elterjedtek, így érdemes megvizsgálni, hogy a digitális és online múzeumi fejlesztések miképpen adaptálhatóak ezen a területen.

A szakmai rendezvény témájához kapcsolódó múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára a konferencia második napján kerül sor. A konferencia ezen részében a digitális és online térben megvalósult Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert fejlesztések, valamint az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című program keretében elkészült projektek is bemutatkoznak.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témához illő helyszínspecifikus kísérőprogramok egészítik ki. 

 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Köszönjük a nyílt felhívásra beküldött jó gyakorlatokat, a jó gyakorlatok beküldési határideje lezárult!
 
A  konferenciát szervező bizottság választja ki azon jó gyakorlatokat, melyek bemutatására időt tudunk biztosítani  és értesíti erről az érintetteket.
 
NYÍLT FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

Az "Online is interaktív múzeum" valamint a "Digitális+múzeum+oktatás" szakmai témákban az elmúlt 12 hónapban megvalósult múzeumi jó gyakorlatok bemutatására a konferencia második napján, november 10-én, kedden két párhuzamosan futó szekcióban kerül majd sor 10:40 és 13:10 között. Ehhez kapcsolódóan muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését várjuk.
 
A jó gyakorlat bemutatása vetített prezentáció vagy interaktív bemutató formájában is történhet, az időkeret minden esetben maximum 10 perc jó gyakorlatonként.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük 2020. szeptember 7. hétfő 12 óráig elküldeni az alábbi felületen:
https://docs.google.com/forms/d/1X0AVIddmvLcL071xCEBjQB4F-U2JDv3OtHU_XB5hWpY/viewform?edit_requested=true

A beérkezett anyagok közül a konferenciát szervező bizottság választja ki azon jó gyakorlatokat, melyek bemutatására időt tudunk biztosítani a szakmai eseményen.

Esetleges kérdéseivel, észrevételeivel bátran keresse illetékes munkatársunkat, Pacsika Mártont az alábbi elérhetőségeken: