belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 3. – november 13.

Szentendre, 2022. október 4. A múzeumi fenntarthatóság középpontba állításával vette kezdetét „Ezt mind fenntarjuk!” mottóval a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A közel 120 múzeum részvételével csaknem másfél hónapon keresztül tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint 500 féle program csalogat múzeumi látogatásra. A fesztivál nyitóeseménye a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén tartott „Csak tiszta forrásból!” című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely egyben a hazai múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseinek díjkiosztó ünnepsége is.

Közel 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen immár 17. alkalommal várja a látogatókat gazdag programkínálatával a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet rangos konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot. A Múzeumok Őszi Fesztiválja sajtótájékoztatóján, majd a megnyitó ünnepségen részt vett Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, akitől személyesen vehették át a díjakat a kitüntetésben részesült intézmények. Az idei fesztivál fő témája a fenntarthatóság. Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek körében, felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire, amely meghatározhatja a jövőbeni stratégiájukat is.  A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények nyolc tematika mentén szervezték meg a programjaikat. A korábbi négy sikeres témakör mellé négy, az év koncepciójához igazodó tematika csatlakozik. Bővebben a témakörökről a http://oszifesztival.hu/programok.html linken lehet tájékozódni.

Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 3. – november 13.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megrendezett „Csak tiszta forrásból”című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval vette kezdetét október 4-én.  

Az eseményen átadták a MOKK által kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát Múzeum elismerést a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen számára.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban. A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért és az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.

További négy muzeális intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át. Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta az Iparművészeti Múzeum – Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját kapta a Hagyományok HázaNézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna,a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.  A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását követő „Csak tiszta forrásból”című szakmai konferencia középpontjában a környezeti fenntarthatóság állt.

Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 3. – november 13.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak. A rendezvény sajtóanyaga itt található: http://www.oszifesztival.hu/ezt-mind-fenntartjuk-megkezdodott-a-muzeumok-oszi-fesztivalja-sajtoanyag.html

 

Budapest, 2022. október 4.

További információ:

Szunyogh Matild

koordinátorhálózati munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

tel.: 30/249 9691

E-mail: szunyogh.matild@skanzen.hu

www.mokk.skanzen.hu

 

Sajtóanyagunk itt érhető el.

Fotógalériánk alább látható.

Fotók: Illyés Viktória, Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Sajtótájékoztató: dr. Cseri Mikós, Vincze Máté, dr. Bereczki Ibolya, Nagy Magdolna

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár
Családbarát Múzeum elismerések átadása
Családbarát Múzeum elismerések átadása
Családbarát Múzeum elismerések átadása (Nádasdy Ferenc Múzeum)
Családbarát Múzeum elismerések átadása (Szennai Skanzen)
Múzeumpedagógia Nívódíjak és különdíjak átadása, középen Kovács Éva Zsuzsanna Kiváló Múzeumpedagógus