belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hamarosan indul a Közösségek Hete 2024 országos rendezvénysorozat!

Szentendre, 2024. május 17.

2024. május 20–26. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével. A közösségi értékeket és a közösség megtartó erejét a középpontba állító eseménysorozatra országszerte színes programok szervezésével készülnek a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. Az idén „Ez állati jó lesz!” mottóvalzajló programsorozat az ember és az állatok között évezredek óta fennálló mély és sokrétű kapcsolódást ünnepli, kitérve az állattartás, illetve az állatvédelem jelenkori kihívásaira, felelős és kreatív megoldásaira is. A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat beharangozására a szervezők 2024. május 17-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységében sajtótájékoztatót tartottak.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat 2017-ben indult útjára a múzeumi, könyvtári, közművelődési terület módszertani központjainak összefogásával a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében. Az eseményen házigazdaként dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Közösségek Hete szép példa arra, hogy egy európai uniós projektben kifejlesztett program a projekt befejezését követően is tovább él, sőt évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri.

Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, Rózsa Dávid bemutatta a könyvtári hálózat országos munkáját, amely rengeteg településen valódi közösségformáló erővel bír, megszólítva az oktatási-nevelési intézmények tanulóitól kezdve a felnőtteken át a szépkorú olvasókat is.

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai igazgató a közművelődési intézmények kulturális agóra szerepének fontosságát hangsúlyozta előadásában. Az idei tematika rendkívül sokszínű kapcsolódási lehetőséget biztosít a programszervezőknek, segítve a felelős állattartás és a környezettudatos szemlélet országos népszerűsítését is.

A Közösségek Hete idei országos programkínálatát és a hozzá kapcsolódó szakmai eseményeket, valamint az idei évben megújított Közösségi Múzeum elismerő díjat dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese mutatta be a sajtó képviselői számára. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei Közösségek Hete egyben jó alkalmat nyújt a közgyűjteményeknek arra, hogy ráirányítsák a figyelmet gyűjteményük egy-egy állatokhoz kapcsolódó értékére, továbbá erősítsék szerepüket a környezeti nevelés terén.

Hamarosan indul a Közösségek Hete 2024 országos rendezvénysorozat!

2024-ben az alábbi hét tematikához kapcsolódnak a programok:

  • Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk: A települések értékeinek gyűjtése, megfogalmazása és bemutatása.
  • Alkotni öröm! – Ki mit tud?: A közösségi alkotásra, közös kreatív tevékenységekre ösztönző programok.
  • Adj esélyt!: A társadalmi esélyegyenlőséget, a befogadás és az elfogadás szellemiségét ösztönző programok.
  • Egy szívvel, egy lélekkel: Az önkéntes tevékenységeken alapuló, az önkéntességet bemutató és népszerűsítő programok szervezésére ösztönöz.
  • Zöld, zöldebb, legzöldebb: A kapcsolódó programok közösségi alapon, helyi szinten hívják fel a figyelmet a természet és környezetünk védelmére.
  • Mozdulj rá!: A sporthoz és mozgáshoz kapcsolódó programok, amelyekben ötvözni lehet a közösségi és kulturális elemeket a mozgással.
  • Tiéd a pálya!: Az ifjúság társadalmi aktivizálására, közösségi feladatvállalására hívja fel a figyelmet.

A rendezvény kiemelt szakmai programja, a Közösségi Múzeum díjátadó és konferencia május 22-én valósul meg a Néprajzi Múzeumban. A megtisztelő elismerést eddig összesen 39 muzeális intézmény vehette át.

A rendezvénysorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Program támogatásával jön létre.

Kapcsolódó sajtóanyagunk itt tölthető le.

További információ:

 

https://kozossegekhete.hu/

Bojcsuk Anna

koordinátori referens és rendezvényszervező

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

bojcsuk.anna@skanzen.hu

30-322-8946