belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Kisvakond nadrágja egy néprajzi kiállításon Békésben

A Madzagfalvi Napok rendezvénysorozatára nyitották meg a „Kenderből és lenből házivásznat, avagy hogyan készül a Kisvakond nadrágja”című néprajzi kiállítást a Békés Városi Jantyik Mátyás Múzeumban.

A szervezők szándéka, hogy megismertessék a kendertermékek hagyományos előállítási módját és az ehhez kapcsolódó életmódot. Teszik ezt oly módon, hogy a magok, a kifejlett növények, a feldolgozás fázisait részletesen bemutató eszközök mellé a használatukat hűen illusztráló régi fényképeket gyűjtöttek a sajátjaikon kívül a Néprajzi Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum fotótárából. Mindemellett az illő szólások, találós kérdések, népmese, népdal részletek és a mai mesék közül a Kisvakond alakja is ott található az adott fázisoknál, természetesen a gyermekszemek magasságának megfelelő szinten. Sőt még a névadó, Jantyik Mátyás (akinek a Galéria nagytermében látható párhuzamosan egy nagyszabású kiállítása) egy magvetőről készült grafikáját is mellékelték.

A kiállítás zárásaként nem hiányoznak a csodálatos végtermékek, az asztalkendők, törölközők, szőnyegek, viseleti darabok. Mögöttük még elfér a sarokban a múzeumpedagógiai foglakozásokhoz odakészített szövőkeretek az iskolásoknak és a Kisvakond kirakó kockái az ovisoknak. Ha valaki a kiállítás szakszerű feliratozásából mégsem ismerte meg kellően a témát, ott találja mindazokat a szakkönyveket, amik még a len és kender feldolgozását részletezik. De kérhetünk élő szavas tárlatvezetést is.

Sápiné Turcsányi Ildikó igazgatónő nem kizárólag a szép néprajzi tárgyak kiállításának a híve, inkább a tanítva gyönyörködtető bemutatást szorgalmazza. Ebben talált jó partnerre két kollégája, Nagyváradi-Domokos Anikó, muzeológus és Szalontai Gizella, restaurátor szeméjében, akik a kiállítás kurátorai.

Ha valaki nem látott még kis teremben nagy jelentőségű anyagot, ami nem csak az elmét táplálja, de a szemet is gyönyörködteti egyben, nézze meg Békésen a 2015. februárjáig fennálló tárlatot.

Ajánlja: Mészáros Zsuzsanna, múzeumpedagógus, megyei múzeumi koordinátor