belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

AMIT A „MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK” CÍMŰ PROJEKT MÁR LETETT AZ ASZTALRA

Szentendre, 2019. április 29. - Második mérföldkövőhez ért a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt, mely 2017. február 1. és 2020. január 31. között valósul meg azzal a céllal, hogy a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit felkészítse arra, hogy a közneveléssel együttműködve választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. A fiatal korosztály kultúrához való hozzáférésének növelését, kiemelten a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását, valamint a múzeumi szakemberek, a pedagógusok és a leendő pedagógusok érzékenyítését támogató kiemelt projekt kétmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében a konzorciumvezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnere a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében.

A sajtótájékoztató résztvevőit dr. Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára köszöntötte, majd a kulturális területet érintő és európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztésekről, az ezekkel kapcsolatos kormányzati törekvésekről is beszélt. A sajtótájékoztatón felszólalt Hadházy Sándor, a térség országgyűlési képviselője is. Kiemelte, hogy Szentendre kiváló példa a kulturális turizmus erősítésére, és hangsúlyozta, hogy a város sokat tett a múzeumaiért, összehangoltan a kormány által a Skanzen számára biztosított fejlesztésekkel. Jelezte, hogy a Duna-kanyar turizmusára biztosított 70 milliárd forintos hazai forrás további új lehetőségeket jelent a régiónak.

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója a kiemelt projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponensének eddigi eredményeit ismertette. A konzorciumi partner részéről dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója mutatta be a projekt könyvtári területen, „Az én könyvtáram” program keretében megvalósult eddigi eredményeit.

A sajtótájékoztató a sajtókérdésekkel és interjúkkal zárult, majd a nap további részében Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) által szervezett nemzetközi múzeumi konferencia zajlott.

A konferencián Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztály főosztályvezetője mondott megnyitóbeszédet, és a házigazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum nevében dr. Cseri Miklós főigazgató köszöntötte az érdeklődőket, majd a plenáris szekció izgalmas előadásai következtek. A neves külföldi és hazai előadókat felvonultató konferencián a muzeális intézmények digitalizált gyűjteményeit felhasználó oktatási segédanyagokkal kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat, illetve módszertant volt lehetőség első kézből megismerni. Ezeknek az oktatási segédanyagoknak köszönhetően a pedagógusok és a diákok a muzeális tartalmakat a múzeumi és az iskolai környezetben egyaránt kreatív módon, aktív résztvevőként tudják felhasználni, a múzeumi gyűjtemények az eddiginél nagyobb hatásfokkal válnak hozzáférhetővé és feldolgozhatóvá.

 

További információ: Kontrohr Andrea kommunikációs csoportvezető

Tel.: +36 30 3225708, E-mail: kontrohr.andrea@skanzen.hu    

Web: www.amimuzeumunk.huwww.azenkonyvtaram.hu