belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hétfőn átadták a múzeumpedagógia legrangosabb elismeréseit, a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat

Szentendre, 2013. szeptember 30. – A 8. Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitó rendezvényén, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón átadták az Országos Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat.
A 2003-ban alapított Múzeumpedagógiai Nívódíj létrehozásának célja az alapító, a kultúráért felelős minisztérium szándéka szerint az volt, hogy elismerésben részesítse mindazokat az intézményeket, akik kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú és újszerű múzeumpedagógiai programjaikkal és kiadványaikkal.
2013-ban a Múzeumpedagógiai Nívódíjat négy múzeum,
 a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című projektje,
 a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum pedagógusoknak szóló módszertani segédanyaga,
 a Mesemúzeum és Meseműhely komplex programja,
 a Budapesti Történeti Múzeum Városfelfedező programja nyerte el.
Elismerő oklevélben két múzeum részesült:
 a Jakováli Hasszan-dzsámi - Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ múzeumpedagógiai programja,
 a Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert programsorozata és kiadványa.
A díjakat Halász János kultúráért felelős államtitkár adta át.
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2013-ban alapított Múzeumpedagógiai életműdíjat olyan szakemberek elismeréseként adják át, akik több évtizede a múzeumpedagógia területén dolgoznak, és akik saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményeket értek el. Gyakorlati tevékenységük mellett kutatásokat végeznek, publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, segítik a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását, és hatásuk jelentős a hazai múzeumi életben.
Az első Múzeumpedagógiai Életműdíjat Dr. Vásárhelyi Tamás vehette át, aki immáron 4 évtizede a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, egyetemi adjunktus, az ELTE PPK és az ELTE TTK oktatója.
A 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó – 16+ Célkeresztben a múzeumok konferencia – amelyet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja közösen szervezett a Magyar Nemzeti Múzeummal – kiemelt témája a középiskolás korosztály, amelynek múzeumba vonzása igazi kihívást jelent napjainkban. Nem véletlen, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján országszerte vadonatúj programsorozattal, 16+ Diákok buli előtt címmel várják a tinédzsereket a múzeumok.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja, a rendezvénysorozat fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap. A 2013. szeptember 30 - október 27. között tartott országos fesztivál több mint 1500 programjáról a www.oszifesztival.hu honlapon lehet tájékozódni.
További információ:
Nagy Magdolna
e-mail: nagy.magdolna@sznm.hu,
tel.: +36 26 502 588,
www.mokk.skanzen.hu