belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Figyelem!

30% kedvezményt adunk a képzés árából, amennyiben egy intézményből többen is jelentkeznek a képzésre.

Ízelítő a 2018-ban megvalósult képzésről itt érhető el.

Kell négy hét együttlét és együtt gondolkodás a Skanzenben!

Hiánypótló szakmai továbbképzés, aminek igazi tétje van: Kiállításrendezés A-Z-ig!

 „A kiállítás-készítés a cselekvés arénája”[1]

Szeretne lépést tartani a digitális kiállítási trendekkel? Kiállítási célcsoportot profilozni? Kiállítási költségvetést tervezni? A döntéshozókat kellően meggyőző kiállításmarketing kialakítani, egy kiállítást látogatóbarát módon üzemeltetni? Érteni a kiállításkritikához, a műtárgykölcsönzéshez és még a kiállítási műtárgyvédelemhez is?

Olyan képzésre vágyik, ahol a résztvevőket is megkérdezik az előadók, az érdeklődést folyamatosan csúcsponton tartják, sőt mi több idomulnak is hozzá?

Kell négy hét együttlét és együtt gondolkodás a Skanzenben!

Igen, ez mind-mind elmondható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében idén tavasszal megrendezésre kerülő, hiánypótlónak számító Kiállítás-rendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című továbbképzésről.

Amíg 2019. április 1. és május 30. között az ismerkedéstől a kiállításmegnyitóig eljutunk, neves hazai szakemberektől lehet tudást szerezni, gazdagon illusztrált  prezentációk által hazai és külföldi példákat, jó, jobb és kerülendő gyakorlatokat megismerni. Oktatóink között lesz többek között Batári Zsuzsanna (Élményelemek, attrakció, interaktivitás a kiállításokban), aki az „Év Kiállítása” díjat nyert Észak – magyarországi falu tájegységének kurátora volt;  Hemrik László (A kiállítás interpretációs és hasznosítási lehetőségei), a Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai vezetője vagy dr. Ruttkay Zsófia, a MOME docense (Digitális technológiák alkalmazása a kiállításban).  A kiállítási látványterv - design, arculat, belsőépítészet illetve installáció elméletébe és gyakorlatába dr. Vasáros Zsolt és Bihari Sarolta avatnak be a Seuso-kincs vándokiállítás látványtervét és installációját, valamin a Rudapithecus Látványtárat is jegyző Narmer Építészeti Stúdió képviseletében.

A 120 órás akkreditált továbbképzésen az elméleti keretek áttekintésén és a gyakorlatorientált ismeretek átadásán kívül a résztvevők több prominens budapesti és szentendrei múzeumi helyszínt is felkeresnek kiállítások elemzése céljából, és a "learning by doing" gyakorlatát követve lehetőségük lesz egy valódi kiállításba vágni a kurátori fejszét!

A kihívás: a négy hetes továbbképzés végére egy nyilvánosan látogatható kiállítást építeni.

Adott: a Skanzen infrastruktúrája, egy fix keret a vizsgakiállítás megvalósításra és egy elszánt csapat a képzés résztvevőiből, akik az ország különböző muzeális vagy kulturális intézményeiből érkezve a kurátor, a múzeumpedagógus, a kommunikációs munkatárs vagy a látványtervező bőrébe bújnak.

A projekt: kreatív folyamat az empirikus tanulás jegyében: a feladat súlya miatt érzett kezdeti megszeppenés után brainstroming, termékeny diskurzus, elrugaszkodás a kézenfekvőtől, a sztereotípiáktól, csavaros kurátori ötletek szárba szökkenése, szárnyaló kollektív kreativitás és intellektuális fej/felfrissülés, inspirációk merítése egymástól miközben észrevétlenül csapat- és kapcsolatépítés is zajlik, és a végül egy vizsgakiállítás létrehozása a Skanzen bennfentes gyakorlatvezetőjének támogatásával.

Az eredmény: kamarakiállítás a Skanzen bejárati épületében található Pont Itt! Galériában!

Jelentkezési határidő: 2019. március 18.

A továbbképzést a közgyűjtemények felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársainak (pl. kiállítás-rendező, muzeológus, közművelődési szakember, múzeumpedagógus, múzeumandragógus), illetve kulturális területen dolgozó szakembereknek, könyvtárosoknak is ajánljuk.

Bővebb információ a képzés részleteiről és a részvételi díjról az alábbi linken érhető el:

http://mokk.skanzen.hu/20130509kiallitas-rendezes-a-z-ig-az-otlettol-a-megvalositasig-a-kozoktatas-szolgalataban.html

 

 

 [1] Julie Ault: A kiállítás mint politikai tér http://exindex.hu/index.php?page=3&id=280

A kiállítás-készítés gyakorlata számtalan tevékenységet foglal magában: egy téma megfogalmazását, a kutatást, az információk és ötletek kiválasztását, a művészekkel és más résztvevőkkel való közös munkát, az adminisztráció és a kiállítás- szervezés különböző szereplőivel való együttműködést, az elrendezés és a bemutatás megtervezését, a projekt népszerűsítését írott szövegeken, prenzentációkon és kötetlen beszélgetéseken keresztül.