belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

KULTÚRBÓNUSZ – MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍSÉRLETI PROGRAM A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK FELZÁRKÓZTATÁSÁÉRT

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú) projekt kísérleti programjának célja, hogy növelje a közoktatásban érintett valamennyi csoport, kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához illetve múzeumokhoz való hozzáférését, erősítse az iskolai területre vonatkozó kulturális alapellátást. A projekt az Európia Unió Európai Szociális Alap támogatásából 2 milliárd forint nem visszatérítendő támogatásból valósul meg.

A KultúrBónusz kísérleti programban 2018. novemberétől 2019. decemberéig Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiók 40 közoktatási intézménye és 35 muzeális intézménye működik együtt, a megvalósítás során 6000 diák vesz részt a múzeumok által kínált múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A mintaprojektben részt vevő általános és középiskolás diákok a tanórákhoz és a Nemzeti Alaptantervhez kapcsolódó, a múzeumokban megvalósított múzeumpedagógiai programokon ingyenesen vehetnek részt. Az általános iskolák 1-4. évfolyamain tanuló diákok számára iskolákba kitelepülő múzeumpedagógiai programok, úgynevezett Bőröndmúzeum keretében is igénybe vehetők. A résztvevő csoportok a múzeumlátogatáshoz kapcsolódóan komplex szolgáltatáscsomagotigényelhetnek, választhatnak hideg élelmiszercsomagot, valamint kérhetik a csoport múzeumi programra történő busszal történő oda-vissza szállítását is. A diákonkénti 3000 Ft-os keretösszeg kisebb (1000 Ft/fő) és nagyobb (2000 Ft/fő) értékű múzeumpedagógiai foglalkozásokra használható fel.

A kezdeményezés fontos célkitűzése, hogy a múzeumi programokat a közoktatási intézmények tantervhez kapcsolódóan használják fel, és a tanulók szabadidős helyszínként is tekintsenek a múzeumokra. A KultúrBónusz program további célja, hogy az eredmények feldolgozásával a kísérleti program végén javaslatot tegyen egy olyan országos kiterjesztésű rendszerbevezetésére, amelyben minden közoktatásban tanuló diák számára bizonyos feltételekkel ingyenesen elérhető lesza múzeumi programokon való részvétel.

A nyolc helyszínen zajló KultúrBónusz bemutató körút kiemelt állomásán Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztály főosztályvezetője tartott sajtótájékoztatót Miskolcon a Herman Ottó Múzeum - Miskolci Galériában 2018. november 21-én. A börze zárórendezvénye Egerben, a Dobó István Vármúzeumban kerül megrendezésre.

 

További információ: Kontrohr Andrea kommunikációs csoportvezető

Tel.: +36 30 3225708

E-mail: kontrohr.andrea@sznm.hu

Web: www.amimuzeumunk.huwww.azenkonyvtaram.hu