belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mátra Múzeum: Az én kezem és a patkány lába - Élő anatómia.

A múzeumok bemutató tevékenysége a lehetőségekhez mérten egyre inkább az élő bemutatás felé tolódik. Az élő állatok varázsa olyan izgalmat ad a tanulási, megismerési folyamathoz, mely rögzíti a kapott információkat. A természettudományi állandó kiállítások jelentős része foglalkozik állatfajok rendszertan szerinti bemutatásával, anatómiai jellegzetességeivel.

Ezt kiegészítve segédgyűjteményi anyagokkal, valamint könnyen tartható élő állatokkal, egy olyan ,,Élő anatómia” foglalkozást állíthatunk össze, mely bármely korosztály számára alakítható. Ráadásul ilyen élő állatok egy-egy képviselője része óvodai csoportszobákban, iskolai tantermekben mintegy dekoráció gyanánt egyébként is megtalálható.

ÉLŐ anatómia, mert élő állatok, és saját testünk anatómiáját hasonlítjuk egymáshoz. Másrészt, a ma is zajló evolúció jeleit is keressük, megbeszéljük. Igyekszünk „nemszeretem" állatokat választani alanyként. Így, miközben az anatómia jellegzetességeit elemezzük, a negatív reflexeket is levetkőzhetjük kicsit.