belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Megőrzésre érdemes! A szó elszáll a –„post-it” megmarad? V. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA


Szentendre –2013. december 2-3.
2013. december 2-3-án a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, kétnapos országos múzeumpedagógiai konferenciát szervez, amelyen az előadók a korszerű múzeumi szövegek tágan értelmezett témáját, a különféle látogatói célcsoportokat olvasásra csábító múzeumi kiadvány-, tipográfia- és szöveghasználatot járják körül.

Az V. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA központi témája folyamatos aktualitással bír, hiszen ha a lépéskényszerben lévő múzeumok el kívánják érni az online léthez/megoldásokhoz szokott digitális nemzedéket, akkor nem elég szinkronba hozniuk kiadványstratégiájukat az éppen aktuális követelményekkel és trendekkel, de ébren is kell tartaniuk a nehezen kivívott és végre rájuk irányuló figyelmet, sőt, a jövőre vonatkozó prognózisokat sem szabad szem elől veszíteniük.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) azzal a céllal szervezte meg a konferenciát, hogy a meghívott előadók esettanulmányain és kérdésfelvetésein keresztül segítsen rávilágítani arra, hogy mitől lehet 2013-ban hatásos egy múzeumi felirat vagy szövegezési koncepció, mitől lesz jól használható egy múzeumi kiadvány, mi tesz versenyképessé egy múzeumi hírlevelet, honlapot.

A MOKK alapvető küldetésének tartja a hazai múzeumok megújításának és megújulásának támogatását, ezt kívánja előmozdítani a konferencia generálta szakmai tapasztalatcserével is. A MOKK által a Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) projekt keretében elindított kutatások és szakmai továbbképzések is foglalkoznak azzal, hogy a látogató- és iskolabarát múzeumi környezet, az élményekben gazdag és szórakoztatva oktató kiállítások, múzeumpedagógia foglalkozások milyen szövegezési koncepciót, tipográfiai megoldásokat, múzeumi kiadványokat igényelnek.

Összességében a különböző múzeumokból és kulturális intézményekből érkező, és különféle munkakört (pl. muzeológus, múzeumpedagógus, múzeumigazgató, múzeumi kommunikációs tanácsadó, PR és marketing munkatárs, olvasásszociológus, egyetemi tanszékvezető) betöltő előadók arra keresik a konferencián a választ, hogy napjainkban múzeumaink a finanszírozási nehézségek ellenére hogyan tehetik eredményessé offline és online elemekből felépülő kiadvány stratégiájukat.

A konferencia nyitónapján Varga Benedek, a Semmelweis Ignác Orvostörténeti Múzeum és Könyvtár igazgatója Múzeumi körkép – Print kiadványok az online világban címmel tartotta meg témafelvezető előadását. Péterfi Rita, a Pest Megyei Könyvtár olvasásszociológusa azt elemezte, hogy mik a közgyűjtemények lehetőségei az olvasás - szövegértés fejlesztésében. German Kinga, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetemről a kiállítóterek szövegeinek szabályrendszerét mutatta be előadásában.

A délutáni ülésen Cséve Anna, a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményi igazgatója arról beszélt, hogy mi mindent kell megmozgatni ahhoz, hogy gyűjteményből, kiállításból, kutatásból, múzeumpedagógiából létrejöjjön egy sajátos múzeumi kiadói profil. Horváth László, Kaposvári Gyöngyi, Pató Mária a szolnoki Damjanich János Múzeum országosan ismert és elismert kiadványozási gyakorlatát mutatták be. Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa Betű a falon − írás, olvasás, tervezés, rajzolás című előadásában arra kérdezett rá, hogy miként lehet kapcsolatba lépni a látogatókkal a szövegeken keresztül. Éliás István a múzeumi szövegkönyvekről, azaz a kiállítások írásos alapjáról tartott előadást. László Zsófia a legújabb okostelefonokra adaptált alkalmazásokig bezárólag tekintette át a hazai múzeumpedagógiai kiadványok történetét.

A Vallomások − Legkedvesebb múzeumi kiadványom címmel szervezett kerekasztal beszélgetésen dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató – helyettese, Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója, Helmich Katalin, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Mesemúzeum szakmai vezetője és Joó Emese, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa, sajtóreferense osztották meg egymással és a konferenciaközönséggel, múzeumi kiadványokkal kapcsolatos élményeiket.


A konferencia részletes programja itt olvasható.

További információ:


Káldy Mária igazgató
Múzeumi Oktatási és Képzési Központ
kaldy.maria@sznm.hu
www.mokk.skanzen.hu – az eFestival 2013. évi nyertese