belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

KEDD

16

ÁPRILIS

SZERDA

17

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

18

ÁPRILIS

PÉNTEK

19

ÁPRILIS

SZOMBAT

20

ÁPRILIS

VASÁRNAP

21

ÁPRILIS

HÉTFŐ

22

ÁPRILIS

KEDD

23

ÁPRILIS

SZERDA

24

ÁPRILIS

CSÜTÖRTÖK

25

ÁPRILIS

PÉNTEK

26

ÁPRILIS

Art Transfer-díjátadó
Art Transfer-díjátadó

Helyszín: Ludwig Múzeum (Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095)

DÁTUM
NOVEMBER
PÉNTEK
17

Az idei pályázatot a a Ludwig Múzeum a gondoskodás jegyében hirdetette meg, kapcsolódva ez évi kerettémájához, s vele a Vigyázat, törékeny! / Handle with care című kiállításhoz. 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Ludwig Múzeum immár ötödik alkalommal hirdetette meg az Art Transfer-díj pályázatát.

A díjjal a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismeri el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért.

A pályázat benyújtásának határideje: 2023. október 8., 24.00
A továbbjutó pályázatok kiértesítése: 2023. november 5.
A program záróeseményének, díjátadójának időpontja és helyszíne: 2023. november 17., Ludwig Múzeum

FELHÍVÁS

A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várjuk 2020–23 közötti időszakban megvalósult projektekkel. Már korábban máshol benyújtott anyaggal is pályázhatnak, de kérjük, a szakmai bemutatkozásban jelölje meg, melyik pályázaton szerepelt.

Az idei pályázatot a gondoskodás jegyében hirdetjük meg,kapcsolódva a Ludwig Múzeum ez évi kerettémájához, s vele a Vigyázat, törékeny! / Handle with care című kiállításhoz. A bemutatásra kerülő projektekben a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett kiemelt szerepet kell kapnia az elesettek, a rászorulók, a sajátos élethelyzetben lévők támogatásának akár tematikai, akár konkrét cselekvések, akciók formájában, ugyanakkor a gondoskodás jelentésköre a szociális és kulturális szféra más területeire is kitágítható.

A projekt célját különféle pedagógiai tevékenységek, eszközök, munka- és szervezeti formák is megvalósíthatják, mint pl. múzeumpedagógiai foglalkozás, iskolai óra, nyári alkotótábor, témanap, programsorozat, workshop, kiadvány, játék stb. Mivel a kortárs képzőművészet igen változatos színtereken jelenhet meg – múzeum, magángaléria, osztályterem –, a projektek megvalósulásának helyszínével kapcsolatban nincsenek elvárások.

Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a projektek támogassák az önálló gondolkodást, munkavégzést, valamint az önálló személyiségek tartalmas együttműködését. Az ideális projekt az életkori sajátosságok figyelembevételével médiatudatosságra törekszik, erősíti a kritikai szemléletet, az önismeretet, a társadalmi felelősségvállalást, és szem előtt tartja a legkülönfélébb társadalmi igényeket. Lényeges szempont, hogy a projekt adaptálható legyen, valamint korlátozott anyagi erőforrások közötti is megvalósulhasson.

A benyújtott pályázati anyaggal kapcsolatban az elmúlt évekhez hasonlóan jól strukturált szöveget, világos koncepciót várunk el: előzmények, pedagógiai célkitűzés, munkafolyamat; majd az eredmények bemutatása, összegzése, a problémák, nehézségek artikulálása, az anyagi háttér rövid bemutatása és a program lehetséges folytatása.

ÚJ! A pályázati feltételek közé vettük, hogy a pályázat bemutatása mellett az alkalmazott módszert/módszereket is be kell mutatni.

A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban előzsűrizés történik. Ezt követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános minikonferencián mutatják be a pályázók, ahol a zsűri a tízperces prezentációk után helyben meghozza döntését. A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a honlapján. https://www.ludwigmuseum.hu

 

Az ARTtransfer-díj összege bruttó 300 000 Ft, azaz háromszázezer forint.

A díj több pályázó között is megosztható.

 

A második fordulóba bejutott pályázók oklevélben és a Ludwig Múzeum kiadványaiból álló könyvjutalomban részesülnek.

A zsűri tagjai:

 

DR. FABÉNYI JULIA,

a Ludwig Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke

DABI FARKAS RITA,

a Ludwig Múzeum múzeumpedagógusa, képzőművész, a Vigyázat, törékeny! című kiállítás kurátora

DR. GERMAN KINGA,

művészettörténész, egyetemi docens (MOME)

HEMRIK LÁSZLÓ,

a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője

POPOVICS VIKTÓRIA,

a Ludwig Múzeum kurátora, művészettörténész, a Vigyázat, törékeny! című kiállítás kurátora

PINCZÉS JÓZSEF,

művésztanár, az ARTtransfer-díj/2022 nyertese

SCHOPP ILDIKÓ,

művészetpedagógus, az ARTtransfer-díj/2022 nyertese

SZABICS ÁGNES,

képzőművész, művészetpedagógus

 

 

 

Az előző évek pályázataiba a következő linkeken keresztül tekinthetnek bele:
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2022/
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2021/
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2020/
http://arttransfer.ludwigmuseum.hu/arttransfer-2019/

 

További információk:

muzeumpedagogia@ludwigmuseum.hu
06 1 553 4777