belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

Budapest, 2021. szeptember 22. – Közel 130 hazai múzeum több mint 600 féle különböző programmal, összesen közel 1200 eseménnyel csatlakozik országszerte szeptember 27. és november 11. között zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szeptember 22-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a Múzeumi harmónia mottó jegyében zajló rendezvénysorozat gazdag programkínálatára.

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója köszöntötte házigazdaként a sajtó képviselőit, majd Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya főosztályvezetője beszélt a Múzeumi harmónia mottóval megrendezésre kerülő fesztivál hazai kulturális életben betöltött szerepéről.

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA! INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

Kassai Hajnal kitért rá, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2021-ben rávilágítani arra, hogy a múzeumok milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez. A fesztivált 2021-ben is koordináló MOKK ezzel is a múzeumok társadalmi hasznosságát és beágyazottságát, a szerethető, gyógyító múzeumi létet kívánja hangsúlyozni. További célkitűzése az eseménynek, hogy támogassa a belföldi turizmust, és felhívja a kikapcsolódni, feltöltődni vágyó  kultúrakedvelők figyelmét arra, hogy az őszi időszakban is remek programokat és lehetőségeket kínálnak múzeumaink. Kassai Hajnal Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt idézve feltette a kérdést, hogy miért is menjünk múzeumba:

„Hogy kikapcsolódjunk, hogy feltöltődjünk, hogy a kiállított tárgyak – régi korok pontosan dokumentált emlékei   vagy műalkotások – művészek víziói és világképe – elvarázsoljon minket. Egy olyan világban találjuk magunkat, amely távol van tőlünk, és akkor és ott mégis karnyújtásnyi közelségbe kerül.”

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) immár 15. alkalommal főszervezője a Múzeumok Őszi Fesztiváljának, melyet ezúttal is a NKA támogatásnak köszönhetően valósít meg. Beszédében arra is kitért, hogy a szentendrei Skanzen igazgatóságaként 2006 óta működő és fennállásának 2021-ben 15. évfordulóját ünneplő MOKK nem csupán a Múzeumok Őszi Fesztiváljának a főszervezőjeként ismert, de az elmúlt másfél évtized alatt több szempontból is jelentős szereplőjévé vált a hazai múzeumi színtérnek. Nagy volumenű, konzorciumban megvalósított kiemelt uniós projektek vezetése, kulturális területen dolgozó szakembereknek és pedagógusoknak szóló szemléletváltó és hiánypótló képzések kidolgozása és lebonyolítása, továbbá kutatások, módszertani fejlesztések, szakmai kiadványok és rendezvények sokasága fűződik a nevéhez.

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

A sajtótájékoztató résztvevői: Kassai Hajnal, dr. Cseri Miklós, Nagy Magdolna, dr. Török Róbert és dr. Bereczki Ibolya

A Múzeumok Őszi Fesztiválja ezévi kilencféle programtematikáját Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese ismertette. Az idei kiemelt tematika, a Többszólamú múzeum kapcsán olyan programokkal készülnek a múzeumok, melyek révén rekreációs helyszínként mutatkozhatnak be. Az előadó a fesztivál másik újításaként mutatta be a Tiétek is a múzeum! tematikát, melynek kapcsán a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban helyt állók részére dedikált programokkal fejezik ki a múzeumok köszönetünket. Kitért rá, hogy a Múzeumi harmónia mottó kapcsán idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja kiemelten kezeli a zenét. A zenés tárlatvezetéseknek, múzeumi helyszíneken megtartott kamarazenei, szabadtéri vagy online koncerteknek több, 2021-re eső jubileumi évforduló – Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100., Bartók Béla születésének 140., Egressy Béni halálának 170. évfordulója, valamint az október 1-re eső Zene világnapja – ad aktualitást. A fiatalokat megszólító 16 +-os témakör idén A zene szárnyán alcímet kapta. Igazi felfedezéseket tehetnek az érdeklődők a Múzeumi kulisszatitkok című tematika programjain, a látogatók elől rejtett múzeumi zugok mellett a szakmai munkába is betekintést nyerhetnek. A rekreációt szolgálják a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika programjai is, a múzeumi szakemberek vezetésével tartott egészségmegőrző és egyben helytörténeti séták, kerékpártúrák. Ezúttal is kilépnek falaik közül a muzeális intézmények az Utazó Múzeum tematikához kötődő programjaikkal, és lehetőség nyílik a tartalmas kikapcsolódásra a Múzeumi Őszbúcsúztató – Engedd el magad! és a Múzeumi szünetelő programokon.

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

A közönségprogramokon túl a szakmai programokkal is készülnek a múzeumok. Az egyik legjelentősebb ezek közül a 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amelyet a fesztivál nyitányaként 2021. szeptember 27-én, Gödöllőn rendez a MOKK.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljateljes programkínálata tematikus és hetenkénti programajánlókkal együtt online böngészhető a fesztivál honlapján: www.oszifesztival.hu. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A sajtó képviselői a sajtótájékoztatót követően a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Hol fröccsözött Szindbád? – Hosszúlépések a múzeum körül című rendhagyó óbudai sétájából kaptak ízelítőt.

INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

További információ:

Rudolf Eszter

Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátor

+ 36 (70) 456 9436

rudolf.eszter@skanzen.hu

 

Részletesebb sajtóanyag itt érhető el.