belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Története

A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ létrejötte

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum hazai és európai viszonylatban elismert tudományos kutatóhely és az ismeretátadás magas színvonalú szellemi műhelye, a látogatóközönség számára nyitott, non-profit intézmény.

Alapfeladata a népi építészet, a lakáskultúra és életmód kutatása, tárgyi és szellemi emlékek gyűjtése, őrzése, illetve a gyűjtemények sokoldalú közzététele, a széleskörű hozzáférés biztosítása. Kutatásaival részt vállal Magyarország szellemi és tárgyi kulturális örökségének megőrzésében. Kiállításain, kiadványaiban, ismeretátadási és szabadidős programjain keresztül − a tárgyi emlékek, az életmód és a szokások, hagyományok bemutatásával, elméleti ismeretek és a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével − segíti a falusi és mezővárosi hagyományok megértését.

Az elmúlt harminc évben az ismeretátadásban megvalósított úttörő és példaértékű tevékenységének köszönhetően a Skanzen 2006-ban kapott felkérést a kulturális tárcától állami feladatként országos hatókörű képzési-módszertani központ - a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) létrehozására és működtetésére közoktatási és közgyűjteményi szakemberek számára.

A múzeumot évente több mint kétszázezer látogató keresi fel, közöttük mintegy 50% az iskoláskorú gyermek, diák, akik sokféle kompetenciafejlesztő oktatási programban vehetnek részt.

A diákok mellett fontosnak tartjuk a felnőttek továbbképzését is. A MOKK a felnőttképzési programok elindításakor magas mércét állított önmaga és a közreműködők részére. Ezt szolgálta az intézmény felnőttképzési akkreditációja is, amelynek eredményeként 2008-ban a Skanzen – a hazai múzeumok között elsőként – a Felnőttképzési Akkreditációs Testület által minősített akkreditált felnőttképző intézmény lett.

A MOKK oktatási programjai egyrészt múzeumi szakembereknek és pedagógusoknak szólnak, de fontos a múzeum körül egyre szélesedő lakossági-látogatói hálózat, s a részükre felkínált többféle felnőttképzési programunk, amellyel a múzeum eleget kíván tenni az egész életen át tartó tanulás igényeinek is. A múzeum gondoskodik saját munkatársainak rendszeres elméleti és módszertani belső továbbképzéséről is, hogy naprakész tudással, felkészülten fogadhassák a látogatókat.

A MOKK neve 2015 január 1-vel Múzeumi Oktatási és Módszertani Központra változott, ezzel is jelezve a tevékenységi körének bővülését.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben