belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

Szentendre, 2022. 05. 23. – Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek keretében május 23-a és 29-e között országszerte 150 településen, 200 programszervező 300 programmal várja a látogatókat. Az idei rendezvénysorozat fókusza idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságra irányul.

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

A Közösségek Hetét először 2017-ben rendezte meg a – Cselekvő közösségek–aktív közösségi szerepvállalás európai uniós projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Az egyhetes rendezvénysorozat immár hatodik alkalommal a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. Célja a helyi és a szélesebb körű közösségi kezdeményezések erősítése, valamint az összefogás erejének megmutatása a társadalmi, környezeti és egyéb problémák megoldásában.

A programokhoz évről évre több száz szervező – múzeum, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségei, civil szervezetek, informális közösségek (baráti-, alkotó- és olvasókörök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek) csatlakozik.

A Közösségek Hete az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódva a fiatalokban rejlő közösségi erőt is kívánja mozgósítani, kiemelve, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk közös felelőssége. A környezetvédelem és az esélyteremtés kezdetek óta szerepel a Közösségek Hete tematikái között, az ehhez kapcsolódó programoknak ad teret a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt! című témakör. Idén kimondottan a fiatalok megszólítására hoztuk létre a Tiéd a pálya című tematikát. Ennek keretében olyan programok várják az ifjúságot, amelyek segítik őket az útkeresésben, önmaguk megtalálásában. Mindezek mellett a hagyományőrzés éltetésére a Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk, az egészséges életmód és a sportok népszerűsítésére a Mozdulj rá!,a kreativitás és az önkifejezés támogatására pedig az Alkotni öröm! – Ki mit tud?  című tematikák keretében szervezett programok adnak lehetőséget.

A Közösségek Hetehivatalos nyitóeseménye a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért című szakmai konferencia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében megvalósuló szakmai nap ezúttal a múzeumok és a fenntarthatóság témakörének környezeti vetületét járja körül. Ha a muzeális intézmények a „zölddé válás útjára” lépnek, ők is tehetnek a szemléletformálásért és a környezetünkért.

Válogatás a szakmai napon készült fotókból az oldal alján lévő Galériában látható. A szakmai nap plenáris része online is követhető volt a MOKK Youtube csatornáján.

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

Fotók: Bánáti Balázs, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Közösségek Hete programkínálatáról bővebben a https://kozossegekhete.hu/ weboldalon olvashatnak.

További információ:

Milbich Andrea

Közösségek Hete projektkoordinátor

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

kozossegekhete@gmail.com

+36 30 248 0456