belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a 15. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

Szentendre, 2017. szeptember 25.

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Múzeumpedagógiai Életműdíjat Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője és Dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója adta át a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megtartott 15. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón 2017. szeptember 25-én.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiai szakmában. Azokat az intézményeket illeti az elismerés, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is. Az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ által szervezett ünnepi eseményen három muzeális intézmény részesült Múzeumpedagógiai Nívódíjban, két intézmény pedig elismerő oklevelet vehetett át.

Múzeumpedagógiai Nívódíjat kapott a Móra Ferenc Múzeum „A múlt érintése” projektje, ami nem pusztán egy tapintható tárlat és a hozzá kapcsolódó foglalkozás, hanem élményt és tanulási lehetőséget nyújt a vakok és gyengén látók számára, akik hallás és tapintás, illetve szaglás révén kerülhetnek közelebb a témaként választott 19. századi paraszti életmódhoz.

Múzeumpedagógiai Nívódíjas program lett a Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria „Switch ON” című kezdeményezése, amelynek célja a kreatív fiatalok ösztönzése közel fél éven keresztül, heti rendszerességgel. A fiatalok lehetőséget kaptak a múzeumtól arra, hogy a képzőművészeti alkotásokról szóló gondolataikat és érzéseiket saját ötleteik alapján adhassák közre, és olyan programok valósulhassanak meg, amelyek kimondottan a saját korosztályuk számára válhatnak vonzóvá.

Díjazott lett továbbá a Soproni Múzeum „A Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér állandó kiállítása az Eggenberg-házban” koncepciója, ami egyedülálló módon valósítja meg a jelenben minden múzeum jövőképét: egyszerre tölti be nemcsak a tudományos feldolgozó, ismeretátadó, hanem az aktív közösségi- és szabadidős tér szerepeket is.

A szakmai zsűri döntése alapján elismerő oklevelet vehetett át és különdíjban részesült a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ Helytörténeti Múzeum „Múzeumi ovi, ahol a mese valósággá válik – Barangolások múltban-jelenben” programja, melynek kiemelkedő erénye, hogy egy teljes évet felölel, és minden hétre kínál a gyerekeknek olyan múzeumpedagógiai tevékenységet, amely szorosan kapcsolódik az óvodai nevelés programjához. A program középpontjában az örökség, a helyi hagyományok és szokások olyan elemeinek átadása áll, amelyek a szülőföldhöz kötődést erősítik, ugyanakkor a gyerekek számára a mai hétköznapi életben is fontosak és használhatóak. A mesébe és játékba illesztett komplex program példaértékű és adaptálható hasonló, integráltan működő intézmények számára.

Elismerő oklevelet és ezzel együtt a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ) által támogatott különdíjat kapott a Vasi Múzeumbarát Egylet „Városi staféta és helytörténeti vetélkedő” programja, amely kezdeményező módon bővítette és újraértelmezte a múzeumot segítő társadalmi szervezet szerepét, emellett az élő interpretáció, az aktív programok, a városi helyszínek, mind a színes, érdekes és élményszerű tudásátadást bizonyították.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított, és első ízben 2013 óta odaítélt Múzeumpedagógiai Életműdíj kétévente kerül átadásra, szintén az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében. A díj méltó elismerést jelent a több évtizede a pályán lévő szakemberek számára, akik saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményeket értek el. Gyakorlati tevékenységük mellett kutatásokat végeznek, publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, segítik a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását, és hatásuk jelentős a hazai múzeumi életben.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára külön öröm, hogy 2017-ben a múzeum egyik alapító és egyben oszlopos tagja kaphatta meg a Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Káldy Mária 1974 óta dolgozott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársaként, és 30 éven át irányította az intézmény közművelődési tevékenységét, 2007 és 2016 között a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatói feladatait is ellátta. A látogatóbarát múzeum koncepciójának egyik megálmodója és megvalósításának elkötelezett híve a mai napig is. Számos elismerés tulajdonosa, többek között 1998-ban Móra Ferenc díjat, 2007-ben Életfa díjat, 2010-ben a MOKK csapatával Múzeumi Nívódíjat kapott, 2015-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.

Káldy Mária Múzeumpedagógiai Életműdíájról szóló laudáció itt olvasható.

Az ünnepélyes díjátadó után kezdetét vette a „Ez nem utópia! – Fejlesztések a jövő múzeumáért” című szakmai konferencia, amelyen résztvevők betekintést nyerhetnek a "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" EFOP 3.3.3 VEKOP-16-2016-00001 projekt eddig elért és további várható eredményeibe a projekt múzeumi komponensére vonatkozóan.

További információ: www.oszifesztival.hu