belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

Szolnok, 2018. október 1. - A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Kiváló Múzeumpedagógus Díjat a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megtartott XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át. A díjat átadók között volt még Kassai Hajnal, az EMMI Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője, Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere, Dr. Horváth László, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének alelnöke, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató helyettese, valamint Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatója is.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiai szakmában. Azokat az intézményeket illeti az elismerés, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ (MOKK) valamint a Damjanich János Múzeum által szervezett ünnepi eseményen három muzeális intézmény részesült Múzeumpedagógiai Nívódíjban, egy intézmény pedig elismerő oklevelet és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott különdíjat vehetett át.

2018-ban a hazai múzeumi szakemberekből álló bíráló bizottság a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatok értékelése alapján Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesítette a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot a „Művek vs. Műértők - Festőinasok kalandja a Patkó Imre Gyűjteményben” című projektért, amely adaptálható, egyszerű eszközöket használ és a résztvevők aktivitására épít, a 20. századi művészet szubjektív befogadását és értelmezését támogatja.

Díjazott lett a Tatabányai Múzeum Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen „Mesterségem címere” című, drámapedagógia módszereket is felhasználó programcsomagja, melynek felépítése maximálisan megfelel az óvodások életkori sajátosságainak és a kapcsolódó kiadvány is ehhez illeszkedik.

Múzeumpedagógiai Nívódíjas program lett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Bőröndmúzeum című programja is, mely a magyar néprajzzal, népi életmóddal kapcsolatos múzeumi és társadalmi ismereteket juttatja el olyan iskolai közösségekhez, amelyeknek nincs vagy korlátozott a lehetősége részt venni a Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásain. A zsűri indoklása szerint egy pedagógiailag jól átgondolt programról van szó, mely kifejezetten adaptálható és ingyenes lévén, az esélyteremtés kiváló példája.

A szakmai zsűri döntése alapján elismerő oklevelet vehetett át és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott 100.000 Ft-os különdíjban részesült a Topolya Község Múzeuma az „Itt állok, mást nem tehetek” című programja, mely a reformáció 500. évfordulójához kötődő, a Vajdaságot átfogó kiállításhoz kapcsolódik. Az indoklás szerint innovatív, a gyerekeket bevonó, széles közönségrétegeket megszólító program újító és korszerű eszközök alkalmazására is jó példa.

A 2018. évi Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívásra beérkezett 12 múzeumpedagógiai fejlesztésről rövid információ az alábbi linken keresztül tekinthető meg:

http://mokk.skanzen.hu/beerkezett-palyazatok-2018.html

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított, és első ízben 2014-ben odaítélt Kiváló Múzeumpedagógus Díj kétévente kerül átadásra, szintén az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében. A Díj méltó elismerést jelent a múzeumpedagógia területén kiváló múzeumpedagógiai módszert kidolgozó, programot megvalósító, illetve kiadványt megalkotó szakemberek számára. Idén a szakmai zsűri Joó Emesét találta érdemesnek az elismerésre.

Joó Emese a jelenkori múzeumi és társadalmi jelenségekre folyamatosan reflektálva építi fel előremutató múzeumpedagógusi és etnográfusi szakmai munkáját. Toleráns, nyitott, kreatív, lényeglátó kérdéseket megfogalmazó és a véleményéért kiálló személyiségként az utóbbi tíz évben meghatározó személetformálója volt a hazai múzeumpedagógiai szakmának. Doktori képzésben vesz részt, tudását egyetemi oktatóként és számtalan szakmai műhelyen adja tovább az érdeklődőknek. Felkészült mentorként számos fiatal kollégát indított el a múzeumpedagógusi pályán és nyújt folyamatos inspirációt munkatársai és tanítványai számára.

Az ünnepélyes díjátadó után kezdetét vette a „Múzeum? Családban marad!” című szakmai konferencia. A „Család évéhez” kapcsolódó konferencián a múzeumi szakemberek és pedagógusok abba nyerhetnek betekintést, hogy a hazai múzeumok miként gondolkodnak a családoknak szóló programokról, és milyen speciális élmények kínálásával tudják generálni az eltérő generációk közötti párbeszédet és elősegíteni a minőségi szabadidő családi körben ugyanakkor múzeumi környezetben való eltöltését.

További információ:

Kontrohr Andrea

kommunikációs csoportvezető

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek

06 30 322 5708

kontrohr.andrea@skanzen.hu

www.oszifesztival.hu