belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

26

SZEPTEMBER

VASÁRNAP

27

SZEPTEMBER

HÉTFŐ

28

SZEPTEMBER

KEDD

29

SZEPTEMBER

SZERDA

30

SZEPTEMBER

CSÜTÖRTÖK

01

OKTÓBER

PÉNTEK

02

OKTÓBER

SZOMBAT

03

OKTÓBER

VASÁRNAP

04

OKTÓBER

HÉTFŐ

05

OKTÓBER

KEDD

06

OKTÓBER

Kiállításmegnyitó a Néprajzi Múzeum Napján
Kiállításmegnyitó a Néprajzi Múzeum Napján

Kategóriák:megnyitó

Helyszín: Néprajzi Múzeum

DÁTUM
MÁRCIUS
SZERDA
05

Tollvarázs címmel különleges kiállítás nyílik a Néprajzi Múzeumban a legendás magyar indiánkutató, Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményének darabjaiból.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

A Néprajzi Múzeum Amerika-gyűjteményének mintegy tizedét alkotja az a több mint 900 amazóniai tárgy, melyekkel Boglár Lajos (1929-2004) gyarapította a múzeumot. Gyűjtőtevékenysége csaknem fél évszázadot ölel át, első 1959-as brazíliai terepmunkájától, a 60-70-es évekbeli venezuelai expedícióin át, a 90-es években Francia-Guyanában végzett kutatásaiig, melyek során olyan kérdések foglalkoztatták, mint az őserdei indiánok létfenntartása, mindennapi élete, a törzsi vallások és művészet. 2013-ban hagyatékának utolsó része is a Néprajzi Múzeumba került, ezt mutatja be a múzeum március 5-én nyíló kiállítása.

A Tollvarázs című kiállítás megnyitójára a Néprajzi Múzeum Napjának keretében kerül sor 17.00 órakor.

A kiállítást megnyitja Sárkány Mihály

Helyszín: II. emeleti kiállítótér

A tárgyak nagy része egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült. Az indiánok által készített rituális és hétköznapi eszközök önálló műalkotásként is értékelhetőek, szépségük és kidolgozottságuk fölveszi a versenyt bármely iparművészeti alkotással.

A dél-amerikai trópusi őserdei indián törzsektől gyűjtött tárgyakat felvonulatató kiállítás létrejötte egy különleges összefogásnak köszönhető: a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány “Fogadj örökbe egy tárgyat” címmel internetes szponzorkereső kampányt indított.

Bővebben a kiállítás létrejöttéről itt lehet olvasni.

A Néprajzi Múzeum Napjának részletes programja a Meghívón.