belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Betűméret:

Rólunk

A 2006-ban alapított Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) egyik igazgatóságaként működik Szentendrén.

Tevékenységeit 2008-2013 között a „Múzeumok Mindenkinek” Program – (MMP) Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés keretében kiemelt projektként valósította meg a Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával. (TÁMOP – 3.2.8/A/08/2008-0002).

Az igazgatóság  2006 és 2014 között Múzeumi Oktatási és Képzési Központ néven működött, majd 2015-ben tevékenységi körének bővülésére utalva felvette a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ nevet.

2021-ben megalakulásának 15. évfordulójához kapcsolódóan molinókiállításban összegezte az elért eredményeket.

Célunk

A kompetenciaalapú oktatás számára sokkal több lehetőség rejlik a múzeumokban, mint amit ma az oktatási intézmények kihasználnak. A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központban arra törekszünk, hogy a múzeum, mint az egyik legfontosabb iskolán kívüli oktatási helyszín, elnyerje méltó helyét a közoktatásban.

Célcsoportjaink

Tevékenységeinket és szolgáltatásainkat alapvetően két fő célcsoport – a közoktatásban dolgozó pedagógusok és múzeumi szakemberek – számára alakítottuk.

A legfontosabb „múzeumhasználók” a pedagógusok, akik óvodákban, általános és középiskolában, szakiskolákban, gyógypedagógiai intézetekben és egyéb, oktatási és nevelési intézményekben dolgoznak, mint nevelők, szaktanárok, oktatási intézmények vezetői.

Ahhoz, hogy a pedagógusok valóban hasznosnak érezzék a múzeumi foglalkozásokat, elengedhetetlen a múzeumok és múzeumi szakemberek felkészítése a pedagógusok és a diákok múzeummal szembeni elvárásaira, a „jövő múzeumának” kihívásaira.

Tevékenységeink

  • akkreditált pedagógus-továbbképzések
  • akkreditált múzeumi szakemberképzések
  • kihelyezett képzések
  • e-learning képzések
  • kutatások
  • módszertani fejlesztések
  • országos múzeumi koordinátori hálózat működtetése
  • disszemináció (kutatási eredmények, módszertani fejlesztések megjelentetése)
  • kulturális rendezvények szervezése
  • múzeumi a' la carte - kiállítások, múzeumi foglalkozások országos adatbázisának működtetése

Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása

Célunk, hogy minél szélesebb körben megosszuk tudásunkat, ezért ingyenes szaktanácsadással, honlapunkról ingyenesen letölthető módszertani segédanyagokkal, kutatásokkal, külföldi és hazai sikeres projekteket bemutató cikkekkel, tanulmányokkal állunk az érdeklődők rendelkezésére.

Elektronikus hírlevünkben a MOKK és a hazai múzeumi élet aktuális eseményeire, újdonságaira,érdekességeire hívjuk fel a figyelmet.

Eredményeink

A Múzeumok Mindenkinek kiemelt projekt és a más EU-s projektek eredményeként az iskolák és múzeumok kapcsolatának eddig soha nem látott mennyiségi és minőségi változása zajlott le az elmúlt négy évben. Jelentősen megnőtt a múzeumok korszerű használatával kapcsolatos ismeretekkel rendelkező pedagógusok és múzeumi szakemberek száma a MOKK felnőttképzései nyomán.

Az iskolák felől érkező igények újszerű múzeumpedagógiai programok kifejlesztését indukálták a múzeumokban, amely módszertani megújulást és új megközelítési szempontokat eredményezett, hosszú távú hatása rendkívül kedvező az élethosszig tartó, és az élet minden területére kiterjedő tanulás folyamatában.

Országos szinten szemléletváltás indult el az iskolák és a múzeumok együttműködése során. Megnőtt a szervezetten érkező, és a programokra már előzetesen a múzeumok munkatársai közreműködésével felkészített diáklátogatók száma. A múzeumi programok lezáró, befejező, (már az iskolai munka keretébe ágyazott) része elmélyítette a múzeumokban szerzett tudást, a résztvevőket további ismeretszerzésre serkentette, és újabb múzeumlátogatásra késztette.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

JANUÁR

29

VASÁRNAP

eseménynaptár


legfrissebb híreink


2023. 01. 27.
Régészeti asszisztens képzését indít a Magyar Nemzeti Múzeum
2023. 01. 19.
Megjelent a felhívás: Európai Év Múzeuma Díj 2024!
2023. 01. 09.
Megjelent a Tudásmenedzsment folyóirat 2022. évi angol-német nyelvű tematikus különszáma
Skanzen hírek


2022. 11. 04.
ÉV KIÁLLÍTÁSA 2022 díjas az Erdély épületegyüttes
2022. 10. 11.
'56 falun a Skanzenben