belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Betűméret:

Millenniumi Díjat kapott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Millenniumi Díj a szellemi tulajdon védelméért

1970 óta működik az ENSZ szakosított szervezete, a Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO. Székhelye Svájcban, Genfben található. A jelenleg 187 tagállamot számláló Világszervezet „küldetése, hogy valamennyi ország gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését elősegítse az innováció és a kreativitás támogatásával, egy kiegyensúlyozott és hatékony nemzetközi szellemi tulajdon rendszerének létrehozásával.” A WIPO tagja az 1896-ban alapított Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (névváltozás előtt: Magyar Szabadalmi Hivatal) mely a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányhivatal.

A Világszervezet 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának, eredményeik védelmének szentelt világnappá nyilvánítja.

Millenniumi Díjat kapott a Skanzen

A millennium évében a Magyar Szabadalmi Hivatal Millenniumi Díjat alapított, amelyet a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények nyerhetnek el. 2001 óta a Szellemi Tulajdon Világnapja alkalmából évente négy-hat díj kiosztására került sor. Az eltelt 12 év alatt kiadott 55 díjazott között eddig négy múzeum büszkélkedhetett a díjjal. 2013-ban az egyik díjazott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt, melyről az értékelést az alábbiakban olvashatjuk:

„Az intézmény alapításának célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját eredeti, áttelepített épületekkel, hiteles tárgyakkal, régi településformák keretében, a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakban. Az eredetileg tervezett kilenc tájegység a tervek szerint a határainkon kívüli magyarság életmódját bemutató tájegységgel, a 10-15.századi Magyarország falusi építészetének bemutatásával, és a 20. századi falu építményeit, életmód-típusait bemutató kiállítási egységgel bővül. Az értékmentő, megőrző, felmutató funkciók kimagasló kutatási publikációs és kulturális továbbörökítő munkássággal párosulnak, inspiráló módon egyesítve az épített és a szellemi örökséget.”

A díjat – Dr. Bendzsel Miklóstól, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökétől – Dr. Cseri Miklós főigazgató vette át.

További díjazott volt: Bartók Archívum (MTA Zenetudományi Intézet), ELTE Környezetoptikai Laboratóriuma, TIT Természet Világa (Természettudományi Közlöny) szerkesztősége.

A díjak átadására ebben az évben a korábban Millenniumi díjas intézményben, a Budapest Music Centerben, a főváros 2013. március 15-én megnyitott új kulturális intézményében került sor. Az eseményen köszöntőt mondott Gőz László, a Budapest Music Center alapító igazgatója és Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Az ünnepi eseményen a Szent Efrém Férfikar adott koncertet, majd az új kulturális intézmény épületét a jelenlévők megtekinthették Gőz László igazgató kalauzolásában.