belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

HÁLÓZATOK TALÁLKOZÁSA – MÚZEUMOK ÉS KÖNYVTÁRAK A KÖZOKTATÁS TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. december 09. - Korábban soha nem volt még példa a könyvtárak és múzeumok olyan nagyszabású együttműködésére, mint ami a Széchenyi 2020 program keretében lassan három éve zajló, 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében tapasztalható. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) konzorciumvezetésével és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésével megvalósuló program célja, hogy olyan módszertanok, jó gyakorlatok, mintaprogramok szülessenek, amelyek segítik a könyvtárakat és a múzeumokat abban, hogy az iskolai oktatást kiegészítő élményközpontú programokat dolgozzanak ki. 2019. december 9-én harmadik alkalommal találkoztak egymással a könyvtári szaktanácsadók és a múzeumi koordinátori hálózat tagjai a projekt III. országos szakmai napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában annak érdekében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, bemutassák egymásnak jó gyakorlataikat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által szervezett ezévi találkozón Dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, majd dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket. A múzeumi komponens eredményeit a projekt szakmai vezetője, dr. Bereczki Ibolya összegezte. A könyvtári program mérlegét pedig Tóth Judit, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda szaktanácsadó-koordinátori csoportvezetője ismertette. A két terület módszertani fejlesztéseiről Boros Tünde múzeumi mintaprojektekért felelős munkatárstól, majd Koglerné Hernádi Ágnes könyvtári fejlesztési csoportvezetőtől hallhattak az érdeklődők.

A program délutáni részében a projekt keretében frissen megjelent két kiadvány szerkesztője mutatta be a köteteket. Joó Emese a Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként megjelent „MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” című kiadványról beszélt. Péterfi Rita az Együtt az olvasóvá nevelésért című, pedagógusoknak szóló kiadványt ismertette. Sikeres múzeumi és könyvtári együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg jó gyakorlatként az a várossétával ötvözött iskolai vetélkedő is, melyről a Tragor Ignác Múzeumból Bálint Brigitta múzeumi koordinátor és Kis Bernadett múzeumpedagógus tartottak előadást. Tatainé Berta Zsuzsa, a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár gyermekkönyvtárosa „Otthon a könyvtárban, könyvtár az otthonban” címmel egy olyan mintaprogramot mutatott be, mely többszörösen hátrányos helyzetű, nevelőotthonban élő gyermekek integrálását segíti. Zárásként a további hálózatosodást generáló workshop keretében szaktanácsadók és koordinátorok kooperatív ötletbörzéjével, közös projekttervek kidolgozásával és bemutatásával zárult a program.

 

További információ:

Kajári Gabriella kommunikációs csoportvezető

Tel.: +36 30 655 2534, E-mail: kajari.gabi@skanzen.hu    

Web: www.mokk.skanzen.hu, www.amimuzeumunk.hu