belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

HAMAROSAN INDUL A KÖZÖSSÉGEK HETE 2023!

SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUM

Sajtóközlemény

HAMAROSAN INDUL A KÖZÖSSÉGEK HETE 2023!

 

HAMAROSAN INDUL A KÖZÖSSÉGEK HETE 2023!

Szentendre – Budapest, 2023. május 2. Az „Egy a szív, az akarat”, a Petőfi Sándortól vett mottó jegyében 2023. május 8-án kezdetét veszi a 7. Közösségek Hete, melyre országszerte közösségi programok szervezésével készülnek a múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. A május 14-ig tartó és a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó rendezvénysorozat a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. A rendezvény a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinálásával és az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával. Az egy hét alatt hét különböző tematikához kapcsolódóan 221 intézmény és szervezet 315 különböző programmal várja a látogatókat az ország 161 településén.

A Közösségek Hete beharangozására a szervezők 2023. május 2-án az Országos Széchenyi Könyvtárban sajtótájékoztatót tartottak.

Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a kulturális intézményeknek a közösségi értékek megőrzésében játszott szerepéről beszélt, kitekintéssel a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium működésére.

Az eseményen házigazdaként Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntötte a sajtó képviselőit, és kitért a könyvtáraknak a Közösségek Hetéhez való kapcsolódási pontjaira.

Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Közösségek Hetét évről évre koordináló és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ mostanra hagyományt teremtett a programsorozattal, melyet az elindítását lehetővé tevő Cselekvő közösségek – Aktív közösségi szerepvállalás című kiemelt projekt lezárulását követően is következetesen tovább éltet.

A Közösségek Hete ez évi országos programkínálatát és a hozzá kapcsolódó szakmai eseményeket, valamint a Közösségi Múzeum elismerő díjat dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese mutatta be a sajtó képviselői számára.

A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó szakmai program felvezetéseként Petőfi-dokumentumok bemutatójával zárult a sajtótájékoztató.

Közösségek Hete 2023 sajtóanyag itt tölthető le.

További információ:

Pacsika Márton

senior manager

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

pacsika.marton@skanzen.hu

Závogyán Magdolna

Dr. Cseri Miklós
Rózsa Dávid
Dr. Bereczki Ibolya