belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sajtóközlemény

Minden battai gyerek jöjjön múzeumba! – Minden „tankerületi” gyerek jöjjön múzeumba!

Múzeumpedagógiai szakmai nap: pedagógusok, az iskolák fenntartója és múzeumi szakemberek egymás közt

Százhalombatta, 2013. május 3. Pest megyében a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) megyei múzeumi koordinátora találkozót szervezett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) Érdi Tankerülete igazgatójával, iskoláinak vezetőivel és pedagógusaival, múzeumigazgatókkal és múzeumpedagógusokkal. A program célja az volt, hogy az iskolák képviselői és fenntartójuk megismerjék azoknak a múzeumpedagógiai óráknak és foglalkozásoknak a gazdag kínálatát, melyek az iskolák falain „túl” a nevelés–oktatás, a tantárgyakhoz, tananyagokhoz kapcsolódó kompetenciafejlesztés alkalmai.

2013. április 29-én először nyílt arra lehetőség, hogy a koordinátori hálózat bővülésével a százhalombattai „Matrica” Múzeumban a szomszédos vagy közeli településeken működő múzeumok és a tankerületi iskolák szakemberei találkozhassanak egymással, és erősödhessen az intézmények közötti kapcsolat, együttműködés. A rendezvényen a résztvevőket Vicze Magdolna PhD, a „Matrica” Múzeum igazgatója és Szél Pál, Százhalombatta Önkormányzata Ifjúsági, Sport, Kulturális és Közrendi Bizottságának elnöke köszöntötte. Őket követte Sárközi Márta, az Érdi Tankerület (KIK) igazgatója, aki rövid felszólalásában elismerően szólt a múzeumoknak arról a törekvéséről, hogy kiállításaik bemutatásával és feldolgozásával egyre inkább szeretnék kiegészíteni az iskolák nevelő–oktató munkáját.
A MOKK működését igazgatója, Káldy Mária mutatta be, majd Kassai Hajnal Pest megyei koordinátor beszélt hálózati feladatairól. Buttinger Dániel, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum múzeumpedagógusa ismertette „utazó múzeum” programját, Réthly Ákos, a Memento Park ügyvezetője pedig bemutatta a Park látnivalóit, múzeumpedagógiai szolgáltatásait.
A program második felében Tóth Zsuzsanna, a „Matrica” Múzeum múzeumpedagógusa, megyei koordinátor felsorolta azokat az idei alkalmakat, melyek további fórumokat biztosítanak az intézmények hatékony párbeszédére, kapcsolatuk folyamatos, igény szerinti fejlesztésére. Ezt követően rövid prezentációval kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett múzeumának programkínálatáról, amely a korábbi múzeumpedagógiai gyakorlatra, a NAT és a kerettantervek tartalmaira épülve várja a százhalombattai iskolásokat. Mottója: Minden battai gyerek jöjjön múzeumba!
A találkozó sikerességét bizonyítja, hogy a „Matrica” Múzeum igazgatójával történt egyeztetést követően a Tankerület igazgatója támogatásáról biztosította a múzeumlátogatásokat, és kifejezte reményét, hogy minden tankerületi iskolának lehetősége lesz kedvezményesen részt venni a meghirdetett programokon. Így a találkozó mottója tovább bővült: Minden „tankerületi” gyerek jöjjön múzeumba! A Tankerület legközelebbi kihelyezett igazgatói értekezletének is a „Matrica” Múzeum ad otthont.Már több megyében is egymásra találtak a MOKK múzeumi koordinátorai és a KIK tankerületeinek igazgatói, hiszen a múzeumok és az iskolák együttműködése mindkét fél számára egyaránt hasznos és szükséges.

Az Európai Unió kiemelten támogatja a múzeumoknak az oktatás területén történő szerepvállalását. Ezt segíti elő a 2008–2013 között megvalósuló "Múzeumok Mindenkinek” Program - Múzeumok oktatási – képzési szerepének erősítése - Központi módszertani fejlesztés TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002, melynek keretében a Skanzen Múzeumi Oktatási és Képzési Központja módszertani fejlesztésekkel, pedagógusoknak és múzeumi dolgozóknak szóló továbbképzésekkel, országos múzeumi koordinátori hálózat működtetésével támogatja az iskolák és a múzeumok együttműködését.
A téma iránt érdeklődők ingyenesen, e-learning formájában elvégezhetik az „Iskolák és múzeumok partnersége” 30 órás képzést, amely hasznos útmutatót ad a múzeumok oktatási célú hasznosításához (www.mokk.skanzen.hu), vagy ugyanitt letölthetik kiadványainkat, oktatási segédanyagainkat.
További információ:
Káldy Mária igazgató
e-mail: kaldy.maria@sznm.hu
tel.: +36 26 502 530
www.mokk.muzeumokmindenkinek.hu

Tóth Zsuzsanna múzeumpedagógus
megyei múzeumi koordinátor
e-mail: tothzsuzsa@matricamuzeum.hu
tel: 06-23-354-591/14