belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

„Kő kövön”... - megmaradt!

A dombóvári Szent Orsolya Iskolaközpont felsős tanulóiból szervezett történelem szakkört a tanév folyamán Molnár Norbert tanár úr. A diákok évzáró foglalkozásukat a Helytörténeti Múzeumban tartották, ahol a délután első felében a környék kőkori emlékeivel ismerkedtek. Az élmény-központú látogatás alkalmával maguk is kézbe vehették az élesre pattintott kés-lapokat, a hálónehezékeket, valamint az őrlő- és csiszoló-fúró munka eszközeit egyaránt.


Az úgynevezett lengyeli kultúra emlékeiként az előző évtizedekben idegyűlt tárgyegyütteseket, szépen formált kerámiákat s a múzeum további kincseit dr. Kriston Vízi József múzeumvezető mutatta be. Molnár tanár úr, aki maga is részese volt a 2007-ben és 2009-ben folyt nagyszabású megelőző feltárásoknak, büszkén mutatta sokuk, képes tablókon is megörökített munkáját és a gondos, szekszárdi restaurátor-kezekbe került leleteik fotóit.


A tervek szerint ősztől előbb a római kor, majd a középkor évszázadait fogják közösen tanulmányozni a dombóváriak három és fél évtizedes múltú örökség-tárában.

dr. Kriston Vízi József