belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

2016-ban Pató Mária és Szabics Ágnes kaptak Kiváló Múzeumpedagógus Díjat

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2014-ben alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjat olyan szakemberek elismeréseként adják át, akik a múzeumpedagógia területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytatnak, nevükhöz kiváló múzeumpedagógiai módszer kidolgozása kötődik, vagy múzeumpedagógiai program megvalósítása, múzeumpedagógiai kiadvány megalkotása fűződik személyükhöz.

A 2014-es díjazott Turcsányiné Kesik Gabriella után a másodszor adományozott Kiváló Múzeumpedagógus Díjat 2016-ban Pató Mária és Szabics Ágnes vehették át.

Pató Mária 1989 óta dolgozik a Damjanich János Múzeum munkatársaként, 1998 óta a Könyvtár- és közönségkapcsolati osztály vezetője és gyakorló múzeumpedagógus, emellett kiállítások rendezésével, tárlatok vezetésével is foglalkozik.

Szabics Ágnes képzőművész és múzeumpedagógus 2015-től a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria munkatársa, korábban a Magyar Nemzeti Galériában, a Műcsarnokban, a Ludwig Múzeumban, a Paksi Képtárban és további galériákban, kiállítóhelyeken szervezett múzeumpedagógiai programokat.

Szabics Ágnes a képzőművészeti kiállítások múzeumpedagógiai lehetőségeivel, azon belül is a kortárs képzőművészetet diákokkal és felnőttekkel történő feldolgozásával foglalkozik. 1993-tól rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak. Hosszú ideig dolgozott Magyar Nemzeti Galériában, de a Műcsarnokban, a Ludwig Múzeumban, a Paksi Képtárban és más kisebb galériákban is szervezett múzeumpedagógiai programokat. A kilencvenes évek elején tanított a Budapesti Tanítóképző Főiskolán, majd a MOME posztgraduális képzésén. Sokáig nevéhez köthető volt a Miskolci Művésztelep szervezése is. Programjai országszerte népszerűek lettek, módszere szinte általánossá vált a múzeumpedagógusok körében. A kisiskolásoknak szóló Szemafor elnevezésű gyermekprogramja az első olyan foglalkozássorozat volt az országban, amely kortárs képzőművészeti kiállítások feldolgozását célozta meg alkotó jellegű tevékenység során, múzeumi környezetben. Emellett számos kuriózumnak számító kezdeményezése fűződik a nevéhez, például a Re-akció – felnőtteknek szóló program, vagy látássérült gyerekeknek szervezett foglalkozások kortárs képzőművészeti kiállításokon. Több száz foglalkozást vezetett, számos esetben együttműködik más intézményekkel, művészekkel.

Folyamatosan tanít és képez amatőröket, pályakezdőket és szakmabelieket is. Összefogja a képzőművészeti kiállításokkal foglalkozó szakembereket az országban. Művészet- és múzeumpedagógiai szemlélete és oktatásmódszertani elvei korát túlszárnyalóan élenjáróak.

Szabics Ágnes

Pató Mária