belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Petőfi Irodalmi Múzeum: A titkos átjáró

Ha egyetlen szóban foglalhatnánk össze a projektet, a perspektíva-váltást választanánk.
Hiszen elsődleges célunk az volt, hogy egyfelől a múzeumnak otthont adó, egykori főúri, klasszicista palotára, s annak palotasori termeire, másfelől a múzeumi gyűjtemény meglehetősen nagy részét kitevő élettörténet tárgyakra (melyek nem feltétlenül esztétikai besorolásuk, mint inkább a hozzájuk köthető történetek okán válnak gyűjteményi darabbá), harmadrészt az irodalomra – egy az egyéni / csoportos felfedezésen, élményen keresztül megképződő – más nézőpontból tekinthessenek a gyerekek.


A 9 – 12 éves korosztálynak kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozások (2 darab), múzeumpedagógiai programok (4 darab), táborok (2 darab), illetve A titkos átjáró címet viselő múzeumi mesekönyv az egyéni, csoportos kreativitást előtérbe helyezve, a felfedezés, kérdezés tereként törekszik felismertetni a múzeumot, sajátosan egyensúlyozva a játékos, teremtő fantázia, s a múzeumi tárgyakhoz kötődő, „hiteles” valóság között.

 

LAUDÁCIÓ

A Petőfi Irodalmi Múzeum „A titkos átjáró” című sokrétű projektjével érdemelte ki a Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2019-ben.

A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai ezzel a projekttel egy perspektíva-váltást vállaltak fel, ami messze menőkig sikerült. Egy átfogó programot alkottak meg egy nagy témához.

Nemcsak a múzeum és tárgyainak megismertetését tették lehetővé, hanem megvalósult az irodalom miben létének átadása is. A következetesen végigvitt kerettörténet és a megszemélyesített szereplők a humor és játékosság segítségével érik el a kitűzött múzeumpedagógiai célokat. A projektben kidolgozott különböző típusú, újszerű és gyerekcentrikus foglalkozások (rendezvények, múzeumpedagógiai foglalkozások, tábor) szerves egységet alkotnak. Az alkotó tevékenységben megmutatkozó kreativitás nagyban hozzájárul a gyűjtés és a múzeumi tevékenység átéléséhez.

A projekt keretei között elkészült, azonos című mesekönyv nagyon élvezetes, nem csak a kiszemelt 9–12 éves korosztálynak, tartalma mellett kiemelendő a színvonalas grafikai munka is. Fontos, hogy a mesekönyv – a csoportos foglalkozások mellett – lehetőséget biztosít arra, hogy a múzeumot és benne folyó munkát az olvasók egyénileg is megismerhessék.

írta: Závodi Szilvia


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben