belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2019-ben Közösségi Múzeum elismerést elnyert múzeumok jó gyakorlata a Közösségi alapú működés a múzeumokban  (Múzeumi Iránytű 21). könyvben olvasható

Felhívás: Közösségi Múzeum elismerés 2020

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket, egyéb partnereket. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” elismerés bevezetését a hazai múzeumi világba. A megtisztelő elismerést eddig már 16 muzeális intézmény vehette át.

Várjuk azon muzeális intézmények jelentkezését, amelyeknek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és ez a tevékenység meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban. 

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 1. 24:00

A jelentkezés feltétele a letölthető nyilatkozat és az online önértékelési teszt kitöltése. Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és visszaszkennelt nyilatkozatot e-mailben küldjék el a kozossegimuzeum@skanzen.hu email címre. Arra is lehetőség van, hogy az önértékelési tesztfelületre töltsék fel a nyilatkozatot.

A közösségi részvételre alapozott működés korunk kulturális intézményei előtt álló nagy lehetőség. Ha nyit a közösségek felé, a múzeum a harmadik hely lehet az otthon és a munkahely után, erősödik az együttműködés a településen működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, „kívülről” több hatás, ember, közösség, program jut be a múzeumba, jobban megismerik az emberek. A közösségi részvételen alapuló működés lehetővé teszi a közösség számára az aktív részvételt a település társadalmi-kulturális életében, hogy a lakosok cselekvő, résztvevő polgárként éljenek.

A közösségi múzeumi működés feltételeinek megfelelő intézmények az elismeréseket egy szakmai nap keretében vehetik át, mely a tervek szerint 2020. szeptember 26-án lesz.

 

Legyen az Ön intézménye is a díjazottak között!

További információért kérjük, forduljon munkatársunkhoz:

Szu Annamária

kozossegimuzeum@skanzen.hu

 

Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

Közösségi múzeum az az intézmény, ahol a muzeális intézmény tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban.
A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei.

A témában megjelent módszertani útmutatónkat itt találja.

A közösségi múzeumi működéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és múzeumi jó gyakorlatokr a Közösségi alapú működés a múzeumokban című kötetben (Múzeumi iránytű 21.) szedtük csokorba. A könyv letölthető innen.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben