belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

FELHÍVÁS a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozatban való részvételre

 

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013-ban is!

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Képzési Központ 2013-ban – a nyolcadik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével – folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot.

A programok 2013. szeptember 30-án az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődnek és október 27-ig tartanak.

A gazdasági válság okozta látogatószám-csökkenés ellenére a közönség- és múzeumpedagógiai programok és az azokat igénybe vevők száma jelentősen nőtt. 
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat 2013-as megvalósításával kiemelt célunk, hogy a múzeumok iránti figyelmet az év meghatározott időszakában megerősítsük, az új fejlesztésekre, a múzeum oktatásban, tudásátadásban és az élményszerzésben betölthető szerepét fokozzuk.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 fő elemei

  • Tematikus közönségprogramok
  • Szakmai programok, konferenciák

kiemelt rendezvény: Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

  • Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  • Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázat

A múzeum legyen mindenkié!

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának fő üzenete 2013-ban: A múzeum legyen mindenkié!

A fesztivál idejére speciális programokkal megnyitott múzeumi kapukkal nem pusztán a kulturális értékek megőrzésére, fontosságára kívánjuk felhívni a figyelmet, hanem szeretnénk a 21. századi modern emberek számára is kézzelfoghatóvá, megélhetővé tenni a múzeumok világát. A programsorozattal találkozások sokszínű lehetőségét kívánjuk megteremteni múzeum és közönsége között, minden generáció számára. A megújított tematika lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg.

A múzeumok megváltozott helyzete szemléletmódbeli változást is kell, hogy jelentsen. Kiemelkedő fontosságú lett számukra, hogy a látogatószámot és a bevételeiket növeljék. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha aktív párbeszéd alakul ki az egyes célcsoportok és a múzeumok között, ha minden egyes fél megérti, hogy a kialakuló szorosabb kapcsolaton mindenki csak nyerhet.

Ki, mit nyerhet az együttműködésen, párbeszéden?

  • múzeumok: ismertséget, támogatókat, látogatókat, bevétel növekedést,
  • fenntartók és a helyi közösség: egy kulturális közösségi központot, és turisztikai vonzerőt,
  • pedagógusok: ismereteik bővülését, és egy kiváló eszközt a kompetencia alapú ismeretátadáshoz, diákok a szórakozva tanulás élményét,
  • nyugdíjasok: valahová tartozás élményét, élethosszig tartó tanulás lehetőségét tágabb értelemben vett közönség: kulturális élményhez jut, miközben észrevétlenül gyarapítja tudását.

A célcsoportok között külön figyelmet fordítunk 2013-ban a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályra, a 60+ programokkal a szenior generációra és a tanárok éjszakája programmal a pedagógusokra.

Évente megújuló tematikákkal inspiráljuk a múzeumokat arra, hogy egyéni, ötletes, változatos programjaikkal újabb és újabb oldaláról mutassák be, és tegyék vonzó szabadidő eltöltési helyszínné múzeumukat.