belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Rajzoljuk meg együtt a holnapot!

Csatlakozzunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja Nagy Rajzolás kampányához és rajzoljuk meg együtt a holnapot!

Nagy Rajzolás 2013

2000-ben indult el világhódító útjára Angliából a „Big Draw”, azaz a „Nagy Rajzolás” egy hónapig tartó rendezvénysorozat, amelyet minden októberben megrendeznek azzal a céllal, hogy minél többen kezdjenek el rajzolni, és ezáltal közösen gondolkodni, felfedezni és rajzolva kommunikálni egymással egy-egy érdekes kérdés vagy téma kapcsán. A Szent György Céh (Guild of St George) által elindított, majd a Kampány a Rajzolásért nevű független, angol non - profit alapítvány által tovább vitt kezdeményezésben mára már ezernél is több intézmény (iskolák, múzeumok, könyvtárak, galériák, művészi közösségek, helyi önkormányzatok, kastélyok stb.) és több, mint 200.000 ember vesz részt évente a világ számos országában

A magyar múzeumok először 2009-ben csatlakoztak a Múzeumok Őszi Fesztiválja (MÖF) keretében a nemzetközi akcióhoz, mely azóta már beépült a programsorozatba, a magyar múzeumok is lelkesen szerveztek évente újabb programokat a Nagy Rajzolás jegyében.

A MÖF szervezőinek 2013-ban is az a törekvése, hogy a múzeumok eszköztárának segítségével minél szélesebb korosztályt lehessen bevonni a kezdeményezésbe, hiszen a Nagy Rajzolás együttes élménye remek közösségteremtő, ami generációkat kapcsolhat össze. Bármilyen vidám, kreatív és interaktív tevékenység szervezhető, amiben szerepet kap a rajzolás, és ami kapcsolódik a művészetek, a tudomány, a dizájn, a környezet és a múzeumok világához.

A Nagy Rajzolás javasolt központi témája 2013-ban a Jövő, a Holnap világa. A Számtalan megközelítési mód kínálkozik ahhoz, hogy a „Rajzold meg a holnapot!” mottó jegyében megoldást keressünk jelenkori problémáinkra. Szabadon vizionálhatunk arról, hogy miként képzeljük el a jövő állat- és növényvilágát, de akár álmaink városát, játszóterét is megtervezhetjük. Ha úgy akarjuk, mikroszkopikus perspektívából is ábrázolhatjuk a klíma, az emberi test vagy a technikai civilizáció átalakulását.

A múzeumokban járva megérthetjük, hogy milyen útravalót rejt a régmúlt a holnap számára, de terítékre kerülhet az eljövendő múlt is, például lerajzolhatjuk hogy milyen tárgyakat fog gyűjteni egy múzeum 20, 50 vagy épp 100 év múlva. Papírra vethetjük saját személyes jövőnket képregény formájában, vagy lerajzolhatjuk azt, amit a múzeumokban szervezett ismeretterjesztő előadásokon, múzeumpedagógiai programokon tanultunk a Múzeumok Őszi Fesztiválján. Eddig még ismeretlen rajztechnikákat vagy rajzeszközöket kísérletezhetünk ki, ceruzával a kézben feltalálhatunk bármit, amitől egy boldogabb világban élhetünk.

„Rajzold le a holnapot”, azaz képzeld el, milyen lesz egy régi épület a jövő változásainak hatására. Inkább ruhákat, városokat, a közlekedést vagy talán ételeket lenne kedved tervezni a jövő generációi számára? Figyeld meg a természeti jelenségeket és jelenítsd meg rajzban az éghajlatváltozás problémáit. Ha iskolába, vagy művészeti iskolába jársz, örökítsd meg vázlatfüzetedben az évszakok változásait, majd októberben vázlataid felhasználásával, vegyél részt egy olyan közös falfestmény létrehozásában, mely a jövő generációinak megőrzi és átörökíti a jelen történéseit. Gondolkodj és rajzolj!

Múzeumok, galériák és örökség helyszínek szervezői feltehetik például a következő kérdéseket is:

  • Hogyan képzeled el a jövőt egy régi tárgyi lelet vagy épület alapján?
  • Hogyan tükrözik vissza a változó időket a múzeumi tárgyak, vagy galériák gyűjteményei?
  • Hogyan rajzolnál le egy olyan művészeti alkotást vagy múzeumi tárgyat, ami megfelel a jövő követelményeinek?

További ötletekért érdemes megtekinteni a kampány hivatalos oldalán található inspiráló brossúrát, ami itt érhető el.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében rajzolós programot szervező múzeumoknak természetesen nem kötelező kapcsolódni a nemzetközi kampányhoz és a javasolt központi témához, de ha szeretnének nemzetközi szinten is megmérettetni, és indulni a Drawing Inspiration Awards-ért, akkor tanácsos figyelembe venni a nemzetközi kampány feltételeit.

 

A MÖF szervezői tehát felkérik a Nagy Rajzolás nemzetközi kampányhoz hivatalosan is kapcsolódni kivánó rendezvények szervezőit, hogy

  • tervezzék és hirdessék meg, majd 2013. október 1 és november 3. között rendezzék meg a Nagy Rajzolás eseményeit felnőttek, tizenévesek és gyerekek számára (ez esetben nem családi programokról van szó)
  • lehetőleg ingyenesen látogatható programot szervezzenek
  • használják a a Nagy Rajzolás logóját
  • regisztráljanak a kampány honlapján

A tervezéshez és megvalósításhoz további útmutatás itt érhető el.

A nemzetközi kampányhoz csatlakozó szervezőknek tehát regisztrálniuk kell programjukat a Kampány a Rajzolásért honlapján, amennyiben használni kívánják a hivatalos logót és részt kívánnak venni a Nagy Rajzolás díj elnyeréséért induló nemzetközi versenyen, ahol a leginkább innovatív események szervezőit jutalmazzák a Drawing Inspiration Awards elismerő díjakkal és pénzjutalommal. (A díjakra 2013. december 6-ig lehet majd az eseményről készített dokumentáció elküldésével pályázni.) A magyar szervezőknek is érdemes elengedni a fantáziájukat, és új dolgokkal kísérletezni, regisztrálni, majd jelentkezni a pályázatra, hiszen az eddigi díjazottak között már magyar szervezet neve is megtalálható.

regisztrációhoz magyar nyelvű útmutatás itt látható. A hivatalos regisztrációs oldal pedig itt érhető el.

A regisztrációt követően a szervezőknek fel kell tüntetniük a Nagy Rajzolás logóját a használt reklámfelületeken és az eseményhez kapcsolódó kiadványokon is.

Az ezévi Nagy Rajzolás logó magyar verzióit innen lehet letölteni.

A Kampány a rajzolásért alapítvány által rendelkezésre bocsájtott plakátsablon innen tölthető le szíves felhasználásra.

A logók az alább látható galériából is elérhetők.

 

Az Alkossunk együtt! - Nagy rajzolás témakört választó múzeumoknak szóló felhívásunk itt érhető el.

 

Eredményes programszervezést és sikeres pályázást kívánunk minden résztvevőnek!