belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A képzés az EFOP –3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú, „Múzeumi és könyvtári fejlesztés mindenkinek” című kiemelt projekt aktív időszakában valósul meg, a projekt támogatásának köszönhetően ingyenes a résztvevők számára.

Ingyenes online továbbképzés a MOKK-tól a múzeumi esélyteremtésért

2020. július 28-án indítja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az Esélyt a múzeummal (online) - Iskolai felzárkóztatás, tehetséggondozás, kompetenciafejlesztés múzeumi támogatása a korai iskolaelhagyók csökkentése érdekében című továbbképzés következő turnusát, melyre még van néhány szabad hely.

A 60 órás továbbképzés blended formában kerül megrendezésre: július 28. és augusztus 30. között e-learning tanfolyam keretében, egyéni tempóban lehet elvégezni a képzés első 30 óráját, a tantermi részt pedig online formában, élő webkonferencia keretében tesszük elérhetővé augusztus 31. és szeptember 4. között. A webkonferencia hétfőtől szerdáig reggel 8:45-től délután 17:20-ig, csütörtökön és pénteken 14:30-ig tart.

A résztvevők a képzés során találkoznak a korszerű pedagógiai módszerekkel és ezeknek múzeumi környezetben való alkalmazási lehetőségeivel. A hátrányos helyzetű gyerekek problémáit megismerve és megértve képessé válnak olyan interdiszciplináris múzeumi programok kidolgozására, amelyek hozzájárulhatnak a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásához. Segítik a tehetséges gyerekek fejlesztését, hozzájárulnak a korai iskolaelhagyók és az iskolarendszerből kieső gyerekek számának csökkentéséhez.

A gyakorlati munka során is jól hasznosítható ismereteket közvetítő, 15 fő részvételével zajló továbbképzés a saját intézményre kidolgozott és akár azonnal alkalmazható múzeumpedagógiai programterv kidolgozásával zárul.

A továbbképzésen a téma olyan hazai szakértői oktatnak, mint a múzeumi koordinátori hálózatban is aktív és a 2014-ben MúzeumCafé díjjal is elismert Dabi-Farkas Rita, a "Társadalmi esélyteremtés − A múzeumok esélye" budapesti koordinátori programsorozat gazdája, a Kiváló Múzeumpedagógus díjjal is kitüntetett Joó Emese, vagy György Gabriella, a Ferenczy Múzeumi Centrum múzeumpedagógusa és Molnár József, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa, egyben a "Hová mész? Tiéd a múzeum! – digitalizált gyűjtemények oktatási hasznosítása" című mintaprojekt vezetője.

2020. július 26-ig, tehát ehét péntekig még lehet jelentkezni a továbbképzésre az alábbi linken, ahol bővebb információ is elérhető:

https://mokk.skanzen.hu/20200629eselyt-a-muzeummal-online-iskolai-felzarkoztatas,-tehetseggondozas,-kompetenciafejlesztes-muzeumi-tamogatasa-a-korai-iskolae

A továbbképzést ingyenesen elvégezhető és a NKÖM 1/2000 (I.4.) kulturális szakemberek továbbképzéséről szóló rendelet szerint akkreditált.

Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyékből, illetve Budapestről sajnos ezúttal nem tudunk jelentkezőket fogadni, de az összes többi megyéből igen.

Ingyenes online továbbképzés a MOKK-tól a múzeumi esélyteremtésért

Az alábbi linken keresztül pedig ingyenesen letölthető a Múzeumi iránytű kötetsorozat témához kapcsolódó kiadványa Esélyt a múzeummal címmel Dabi-Farkas Rita szerkesztésében:
https://mokk.skanzen.hu/eselyt-a-muzeummal-modszertani-kiadvany-a-hatranyos-helyzetuek-felzarkoztatasaert.html?id=eselyt-a-muzeummal-modszertani-kiadvany-a-hatranyos-helyzetuek-felzarkoztatasaert

Joó Emese esélyteremtő múzeumi kezdeményezéseket ismertető anyaga ingyenesen letölthető útmutatónk 93. oldalától olvasható:
https://mokk.skanzen.hu/admin/data/file/20200415/eselyegyenloseg_01.pdf

Nemzetközi esélyegyenlőségi jó gyakorlatokat pedig az alábbi ingyen letölthető kiadványunkban találhatók:
https://mokk.skanzen.hu/admin/data/file/20191122/eselyegyenloseg_2_v06_web_boritoval.pdf