belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A képzés az EFOP –3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú, „Múzeumi és könyvtári fejlesztés mindenkinek” című kiemelt projekt aktív időszakában valósult meg, a projekt keretében a részvétel ingyenes.

Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

A hazai viszonylatban egyedülállónak és egyben sikerképzésnek számító, és eddig már 10 helyszínen, közel 150 résztvevővel megvalósult Frontszemélyzeti képzés – a kulturális intézmények látogatóbarát szolgáltatásainak fejlesztéséhez című továbbképzések folytatódnak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezésében.

A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében kidolgozott és a projekt meghosszabbításának köszönhetően ingyenesen elvégezhető továbbképzések kihelyezett tantermi képzések formájában valósulnak meg idén nyáron és ősszel is az ország különböző pontjain, Esztergomban, Kecskeméten, Ópusztaszeren, Sátoraljaújhelyen és Tatán.

A 30 órás akkreditált továbbképzés tematikája átfogónak mondható, hiszen igyekszik lefedni minden olyan fontosabb területet, amely segíti a munkatársakat az intézmény szakszerű képviseletében és támogatja a szervezeten belüli együttműködést, a verbális és non-verbális kommunikáció eszközeinek alkalmazását.

A szemléletformáló, ugyanakkor a gyakorlati munkában is jól hasznosítható ismereteket közvetítő továbbképzéseken a saját kulturális intézményükben frontszemélyzeti feladatokat ellátó munkatársak, köztük a teremőrök, pénztárosok, múzeumi boltok munkatársai, múzeumpedagógusok és kommunikációért felelős kollégák vesznek részt. Oldott légkörben, kis csoportokban, elméleti előadások és szituációs gyakorlatok segítségével tudják elsajátítani és gyakorolni a látogatókkal illetve a munkatársakkal történő hatékony kommunikációt.

 Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

A Kuny Domokos Múzeumban 2020. augusztus 17-én indult tatai továbbképzésre Komárom-Esztergom megyei muzeális intézmények frontszemélyzeti munkatársai érkeztek, a múzeum iránti elkötelezettséget mutatja, hogy volt a résztvevők közt olyan is, aki naponta ingázik Budapestről tatai munkahelyére. Zádor Viktória oktatásszervező által átadott praktikus tudnivalók után a személyes hangvételű bemutatkozó körben a résztvevők megismerhették egymás motivációját, képet kaptak róla, hogy ki miért dolgozik múzeumi területen, milyen pozitív vagy negatív múzeumi élmények érték korábban.

 Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

A képzést felvezető előadásban Pacsika Márton, a MOKK disszeminációs referense az ókori előképektől indulva a Wunderkammereken és az identitást reprezentáló 19. századi nemzeti múzeumokon keresztül a demokratikus és látogatóközpont múzeumokig, sőt a mindenki számára elérhető és hozzáférhető gyűjteményeit újra és újra újabb kontextusba helyező, részvételiségen alapuló „radikális múzeumig” a múzeum mint intézmény evolúcióját,  a múzeumi működés korszakonként változó hangsúlyait és célcsoportjait tekintette át. Az emblematikus, elgondolkodtató, olykor meghökkentő külföldi esetek felsorakoztatása során szóba és képbe kerültek például a baszkföldi Bilbao rozsdaövezetét turisztikai attrakcióvá átformáló, és ezzel Bilbao-hatást kiváltó Guggenheim Múzeum vagy a fogyatkozó kőolajkészletüket ajövőbeni turizmus megalapozásával és múzeumi gigaberuházásokkal ellensúlyozni igyekvő arab olajhatalmak is.

Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak  Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

A profitábilis, közösségi és/vagy szakmai szempontoknak megfelelő múzeumi szolgáltatások érintőleges tárgyalása, és ezáltal a múzeumvezetési és működtetési szempontokokba történő belekóstolás után kreatív csoportmunka következett szintén Pacsika Márton vezetésével. Képzeletbeli múzeumokat alapítottak a résztvevők az adott intézmény küldetését, célcsoportjait, gyűjteményeit és szolgáltatásit lehatárolva, majd reflektálhattak egymás elképzeléseire.

 Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

Az első képzési nap második része is a reflexiókkal, illetve önreflexióval, a frontszemélyzetben dolgozók öntudatra ébresztésével folytatódott. Bajzáth Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum korábbi munkatársa és martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont jelenlegi vezetője interaktív kérdésekkel vezette rá a résztvevőket arra, hogy mi mindenre lehet asszociálni a múzeumokról, milyen múzeumokat ismernek illetve kedvelnek, milyennek látják saját múzeumunkat, mit tartanak az erősségének, mit gondolnak egyáltalán a látogatóról.

  Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

A látogatói igények és a látogatóközpontú szemlélet körüljárása után a látogatómenedzsment, a látogatói élmény tökéletesítésének elemei kerültek terítékre egészen az alapokig lebontva, például hogy hogyan segíthetjük a látogató tájékozódását az online múzeumi térben és aztán a helyszínen milyen kommunikációs eszközökkel és hogyan lehet megfelelően élni.

Mindezzel összhangban történt a múzeumi frontszemélyzet feladatainak áttekintése a napi rutin tennivalóktól kezdve az eseti feladatokon át a rendkívüli vészhelyzetek kezeléséig. A csapatmunka kapcsán szó esett az egymás megfelelő informálását, az információk rendezését és a munkavégzés rendjét segítő megoldásokról, dokumentumokról (pl. rendezvény adatlap, Ügyeleti Napló, Kommunikációs Szabályzat, rendszeres értekezletek, vezető teremőr, frontszemélyzetet koordináló munkatárs) is. Mindennek megtárgyalására testre szabott módon, a továbbképzés résztvevőit dialógusba vonva, a Kuny Domokos Múzeum konkrét működésének mozzanatait, az esetleges nehézségeket őszintén feltárva került sor.

 Ezt tegyük a múzeumi kirakatba! Továbbképzés azokért, akik a múzeumi frontvonalon dolgoznak

A továbbképzés hátralévő három napján szó lesz még a frontszemélyzeti munkát segítő további módszerekről is, például a stresszkezelésről vagy a vészhelyzetek kezeléséről. Tárgyalásra kerülnek a frontszemélyzeti normák, alapértékek, viselkedési formák, az elköteleződés és az elkötelezettség kérdése is. Kommunikációs trénerek vezetésével a hiteles és hatásos kommunikációt támogató helyzetgyakorlatokban modellezik a működés során felmerülő problémákat és az ezekre adható lehetséges megoldásokat, az általános és a speciális igényű látogatókkal kapcsolatos kommunikációt és problémakezelést, az idegennyelvű kommunikáció alapjait. Végül a képzés írásbeli tesztből és szituációs gyakorlatból álló vizsgával és tanúsítvány átadásával zárul.

A MOKK a kihelyezett múzeumi helyszíneken megvalósuló és az adott intézmény speciális adottságait is figyelembe vevő Frontszemélyzet továbbképzést a későbbiekben is szeretné képzési palettáján tartani költségtérítéses formában.

A továbbképzéssel kapcsolatban bővebb információ és árajánlat a MOKK Oktatási csoportjától kérhető az alábbi e-mail címen:

kepzes.mokk@skanzen.hu

A MOKK által idén szervezett  továbbképzésekről az alábbi oldalon tájékozódhat:

https://mokk.skanzen.hu/20191111kepzeseink-2020

 

A MOKK kulturális szakembereknek szóló teljes képzési palettája pedig itt tekinthető meg:

https://mokk.skanzen.hu/kepzeseink

 

 

szerző, fotók:

Kajári Gabi
kommunikációs munkatárs

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben