belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nyárszerdák a Duna Múzeumban

Duna Múzeum

 Nyárszerdák a Duna Múzeumban

Amilyen hirtelen bezártak a múzeumok a járványhelyzet miatt, olyan gyorsan nyitottak is. 15 éve szervez a Duna Múzeum napközi jellegű természetjáró és vízügyes nyári táborokat iskoláskorú gyerekeknek. A múzeum újra nyitásának pillanatában egy merőben új koncepciót állítottak össze, tekintettel a kialakult helyzetre. Mint kiderült, ötletüket a helyi gyerekek és felnőtt hozzátartozóik is örömmel vették. Döntésüket az is indokolta, hogy a nyári szünetben egyre nagyobb az igény az odaérkező diákcsoportok részéről a Duna Múzeum múzeumpedagógiai szolgáltatásainak igénybevételére. A „Nyárszerdák a Duna Múzeumban” tematikus napok 7 alkalommal kerültek megrendezésre, témái a természet megismerésére, annak védelmére, a természet és ember kapcsolatára épültek. ( A víz csodája/Víz-parti party, Virágtól a mézig, Élet a vízi világban, Szelek szárnyán, Legyél kicsit geológus, Zöld háztartás fél egészség!, Hej halászok!)

(Fotó: Duna Múzeum)

A program 2020-ban az OKSZ Múzeumpedagógiai különdíjába részesült

Laudáció

A vészhelyzet feloldására a Duna Múzeum is gyorsan reagált, s kínált újszerű, közvetlen tapasztalásra, manuális készségek fejlesztésére, mozgásra, játékra, épülő múzeumpedagógiai foglalkozást az otthonok zárt világából kiszabaduló 7-12 éves kisdiákok számára.

A program kidolgozásába előzetesen bevontak fiatalokat, iskolai szolgálatos diákokat is. A „Nyárszerdák a Duna Múzeumban” egynapos tematikus nyári természetismereti, környezetvédelmi tábornapokon, a nap jelentős részében, a terepi munka során, csak gyalogszerrel elérhető külső helyszíneket kerestek fel a diákok, ahol érzékletes módon foglalkoztak természetet érintő kérdésekkel.

Az új állandó kiállítás - a Vízeum - és a Látványtár muzeális tárgyai számos lehetőséget biztosítottak az ismeretek bővítésére, a múzeum iránti érdeklődés felkeltésére. A foglalkozások újszerűségét a témák gazdagsága, időszerűsége és a változatos gyakorlati tapasztalatszerzés módjai adták.

A tematikus múzeumpedagógiai foglalkozás más múzeumok számára is adaptálható.

készítette: Káldy Mária

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben