belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sváb életképek

Kuny Domokos Múzeum

(online program)

Sváb életképek

A múzeum egy speciális a sváb életet bemutató videósorozatot készített. A videókban bemutatják a német nemzetiségi kultúra egy-egy szeletét, annak használati tárgyait, úgy ahogy a mindennapi életben is használatban voltak. A műtárgyak mellett különböző népszokások, sváb ételek is bemutatásra kerültek.

(Fotó: Kuny Domokos Múzeum)

2020-ban az MVMSZ Múzeumpedagógiai különdíjában részesült

Laudáció

A „Sváb életképek" online múzeumpedagógiai kezdeményezés lehetővé teszi, hogy az iskolákban a tanulók a virtuális térben is megismerhessék a német nemzetiségi kultúrát. A múzeum hat kiemelt műtárgyon keresztül mutatja be a német nemzetiség egyéni és közösségi emlékezetét, a korábban élt és a jelenkorban élő német kultúra egy-egy szeletét, a hétköznapi élet mindennapjait. A nemzeti kisebbség története, szokásai elevenednek meg a kiállításon, egyben a jelenkori németséghez való kötődésüket is megjelenítik.

A Német Nemzetiségi Múzeum múzeumpedagógiai anyaga nemcsak a német nemzetiségi iskolákban történő tanítást segíti, hanem az online múzeumpedagógiai anyagon keresztül a diákok és a pedagógusaik megismerhetik a Magyarországon élő svábok mai napig élő szokásait, másságát, mindazt, amely hazánk kultúráját egyedülállóan színesé tette és teszi.

A Kuny Domokos Múzeum a „Sváb élet” című múzeumpedagógiai kezdeményezésével kimagasló teljesítményt ért el a nemzetiségi kultúra múzeumi ismeretátadás terén. Kezdeményezőkészségükkel előremutató, újítóan korszerű múzeumi szemléletet valósítottak és valósítanak meg.

Csapláros Andrea