belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Csáth-kísérletek

Petőfi Irodalmi Múzeum

Múzeumpedagógiai tartalmak CSÁTH* A varázsló halála című kiállításhoz

Csáth-kísérletek

A Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth-kísérletek elnevezéssel tervezett egy komplex múzeumpedagógiai csomagot, amely kiadványt, foglalkozásokat és kiegészítő programokat tartalmaz a 2019-ben megnyílt - CSÁTH* A varázsló halála című kiállításhoz kapcsolódóan. A Csáth-kísérletek a befogadó multiszenzoriális tapasztalataira koncentrál. Nem az önéletrajz tragédiáján keresztül mutatja be az írót, sokkal inkább igyekszik megragadni Csáth Géza összetett alkotói attitűdjét, azt a szemléletmódot, amelyben egyszerre van jelen az érzékelést meghatározó testi tapasztalat és az alkotás forrásaként szolgáló kísérletezés, a kiállításban is megjelenő hármas művész fogalma. Így a drogprevenciós foglalkozás is az identitás és a művész fogalmából, az elvárt külső és belső viselkedési formákból, a társadalmi kontextusból indul ki. A foglalkozás, a webes tartalmak és a kiadvány szokatlan elemezői szituációkra, a cselekvéses tanulás elméleti alapjaira építve és az írói alkotótevékenység hangulatát megidézve igyekezett az aktivitást összekapcsolni az értelmezéssel.

(Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)

 

A kezdeményezés 2020-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült

A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógus csapata által jegyzett Csáth-kísérletek projekt egy komplex múzeumpedagógiai csomag, amely a 2019-ben nyílt CSÁTH* A varázsló halála című időszaki kiállításhoz kapcsolódik. A kezdeményezés középiskolásoknak szóló drogprevenciós foglalkozásokat, felnőtt látogatókat bevonó csoportos kísérleti programokat, interaktív webes tartalmakat és egy, a kiállításban és attól függetlenül is kreatívan felhasználható izgalmas kiadványt foglal magába.

A projekt kiemelkedő érdeme, hogy a többféle művészeti ágban jártas orvos és író, Csáth Géza összetett befogadói attitűdjét alapul véve inspirálja a látogatót a különféle érzékszervi tapasztalatok megélésére, összekapcsolására és a kísérletezésre, újszerű módon átélhetővé téve az író alkotói világát.

Az életműhöz kapcsolódó, a középiskolásoknak szóló Határok című drogprevenciós foglalkozások egy kortárs író bevonásával valósultak meg. A projekt keretében a felnőtt látogatóknak lehetőségük nyílt csoportos összművészeti kísérleti programokon megismerni és átélni Csáth alkotói szemléletét, illetve egyéni látogatóként a friss, karakteres vizuális arculatú és kompakt méretű kiadványt felhasználva szabadon kísérletezni az író szövegeivel, amelyekhez kapcsolódóan a virtuális térben egyedi hang-mixek összeállítására is lehetőség nyílt.

Sziray Zsófia