belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

2020-ban Béres Mária kapta a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat!

Gratulálunk Béres Máriának!

2020-ban Béres Mária kapta a Kiváló Múzeumpedagógus Díjat!

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2014-ben alapított díjat olyan szakemberek munkájának elismeréseként adjuk át, akik a múzeumpedagógia területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytatnak, nevükhöz kiváló múzeumpedagógiai módszer kidolgozása kötődik, vagy múzeumpedagógiai program megvalósítása, múzeumpedagógiai kiadvány megalkotása fűződik személyükhöz. A díjat kétévente ítéli oda a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2020-ban immár negyedik alkalommal.

2020-ban a múzeumpedagógiai szakmai tevékenység értékelése új szempontokkal bővül: értékelni kívánjuk azok munkáját is, akik a múzeumokban megvalósuló programokon túl az online térben is létrehoztak, működtettek új formákat, és színvonalas múzeumpedagógiai munkával segítették a pedagógusok munkáját.

Fontosnak tartjuk, hogy a jelölt múzeumpedagógiai kezdeményezéseinek eredménye mérhető, és követendő példaként állítható legyen.

A kitüntetésre írásos ajánlást tehetnek magánszemélyek, muzeális intézmények vezetői, múzeumi kollektívák, múzeumi szakmai szervezetek.

Értékelés: A Kiváló Múzeumpedagógus Díjra érkező jelölések elbírálására az alapító Szabadtéri Néprajzi Múzeum héttagú kuratóriumi bizottságot hív össze két évente. A testületben a múzeumi terület szakmai szervezetei is képviseltetik magukat: a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége. A bírálók között részt vesz az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya és a MOKK képviselője is. A beérkezett írásos felterjesztéseket a kuratórium értékeli, a felterjesztések alapján titkos szavazással dönt a díjazott személyéről.

 

Kiváló Múzeumpedagógus Díjban részesültek eddig:

2014: Turcsányiné Kesik Gabriella 

2016: Pató Mária és Szabics Ágnes

2018: Joó Emese

 

2020: Kezd beérni az elismerés ismertsége, idén számos felterjesztés érkezett be, és Béres Máriára esett a bizottság választása, a Tiszazugi Földrajzi Múzeum igazgatónője kapja az elismerést

 

A laudációból idézünk:

Természettudományos muzeológusként kezdte pályafutását a Damjanich János Múzeumban, majd a szarvasi Vajda Péter Gimnáziumban folytatta biológia-földrajz szakos középiskolai tanárként, míg végül 2007-ben Tiszaföldváron a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban múzeumigazgatóként válthatta valóra elképzeléseit.


Nem hagyományos pálya egy múzeumpedagógusnak, de nem is annak készült, bár minden munkájában ott rejtőzött a megismertetni, a felfedezni, a felfedeztetni, az új utakat keresni vágyás, ami itt, az ország első földrajzi múzeumában kiteljesedhetett.


Olyan, mintha egész életében erre a 13 évre várt volna… Ez számára szerencsés számnak bizonyult, hiszen oly sok mindent valósított meg ezekben az években, amely másnak egy egész életművet jelent vagy nem is sikerült.
„Aki diófát ültet, bízik a jövőben.” Ez lehetne a mottója Béres Mária múzeumi munkásságának és innovatív múzeumpedagógiai tevékenységének.
A korábbi gyakorlathoz képest egészen új szellemben tette mindezeket.
Kapott egy új múzeumépületet, amit meg kellett töltenie tartalommal és látogatókkal.

Munkáiban – lehet az Alfa program, TÁMOP, TIOP, GINOP, NKA pályázat, számtalan program, szabadegyetemi előadás-sorozat, kiadványok szerkesztése, a középiskolásokkal folytatott munka – ott rejlik benne a gyermekek, az emberek szeretette, az ismerete, az a módszertani tudás, tudatosság, ami jellemzi az általa létrehozott állandó kiállítást, a látványraktárként és foglalkoztató-, előadóteremként új életre kelt Kossuth-házat, a múzeum tanulmányi kertjét, ami „szabadtéri kiállításként” született meg."