belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Azok sem maradnak le az érdekes szakmai tartalmakról, akik nem tudták végig figyelemmel követni az online közvetítést, kommunikációs platformjainkon továbbra is elérhetők a felvételek ide kattintva, ugyanitt a konferencia közben készült fotókból készült válogatás is megtekinthető.

A részletes konferenciaprogram itt érhető el, kapcsolódó sajtóközleményünk pedig itt olvasható.

XII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia: „Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban”

2020. november 9-10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban és az online térben rendeztük meg a 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát „Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban” címmel.

A szakmai konferencia koncepciója

A kétnapos online szakmai konferencián a hazai muzeális intézmények közelmúltban megvalósult online és digitális fejlesztéseit, programjait és eseményeit vizsgáljuk meg, különös tekintettel a járványügyi helyzet okozta kihívásokra. A magyarországi múzeumok azóta ismét megnyitották kapuikat a látogatók előtt, de 2020 tavaszának szakmai tanulságai és fejlesztései hosszú távon fogják átalakítani, amit a digitális múzeumi tartalmak ismeretátadási hasznosításáról gondoltunk. Az elmúlt időszakban országos múzeumi eseménysorozatok valósultak meg sikeresen az online térben, korábban nehezen hozzáférhető múzeumi tartalmak váltak hirtelen széles körben elérhetővé és ismertté, az eddig inkább sporadikusan jelenlévő digitális pedagógiai segédanyagok pedig egyik napról a másikra felértékelődtek a pedagógusok és az egész köznevelés számára.  

Az online konferencia célja elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi színtéren a további lehetséges fejlesztési irányok kijelölése.  

A szakmai esemény nyitónapját felvezető plenáris előadások során elsősorban országos jelentőségű kutatások, módszertani fejlesztések és új intézmények kerülnek bemutatásra, ezt követően pedig múzeumi összefogások és együttműködések eredményeként megvalósult nagyszabású online múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat, rendezvény-sorozatokat ismerhetünk meg.  

A konferencia első napjának kerekasztal-beszélgetésén azt járjuk körül, hogy miként lehet a digitális és online múzeumi tartalmakat és múzeumpedagógiai segédanyagokat a szociális és testi hátránnyal élők körében hasznosítani. Az utóbbi években a speciális igényű csoportokat érintő múzeumpedagógiai módszertanok és jó gyakorlatok egyre inkább elterjedtek, így érdemes megvizsgálni, hogy a digitális és online múzeumi fejlesztések miképpen adaptálhatóak ezen a területen. 

A szakmai rendezvény témájához kapcsolódó nyílt felhívásra beérkezett digitális és online múzeumi, múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára a konferencia második napján kerül sor. A konferencia ezen részében a digitális illetve az online térben megvalósult Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert fejlesztések, valamint az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című mintprogram keretében elkészült filmes projektek is bemutatkoznak.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a Petőfi Irodalmi Múzeum témába illő helyszínspecifikus kísérőprogramja, online tárlatvezetés egészítik ki az Édes Anna / Kosztolányi - Trianon 100 című kiállításhoz kapcsolódóan.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben