belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Útmutató a programszervezéshez

Útmutató a programszervezéshez

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021 - Múzeumi harmónia

(2021. október 1. – november 11.)

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei célja rávilágítani arra, hogy a kulturális intézmények, és ezen belül is a múzeumok miként tudnak az egészség, azaz a testi és a szellemi egység létrejöttéhez hozzájárulni. Erre az összhangra, vagyis a „jóllétre” alkottuk meg a „múzeumi harmónia” kifejezést, amelyet a rendezvénysorozat jelmondataként választottunk. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a zenét hívja segítségül a közös öröm kifejezésére, amely a legfőbb csapásiránya a rendezvénysorozat tematikáinak. Ugyanakkor egy  sokkal széleskörűbb jelentést is tulajdonítunk a múzeumi harmóniának, és minden olyan múzeumi tevékenységre vonatkoztatjuk, amely valamilyen módon hozzájárul a testi és a szellemi egészség megőrzéséhez, illetve a rekreációhoz. Ez lehet az intézményekben folytatható művészeti tevékenység – festészet, képzőművészet, zenélés stb. – mellett akár egy kapcsolódó sportprogram is. A célunk a szerethető, gyógyító múzeumi lét hangsúlyozása. Ehhez a gondolatmenethez illesztjük hozzá a turisztikát is. Hiszen amint felszabadult az ország, mindenki örömmel kezdte el megtervezni az utazását rekreációs céllal. Bárhová is utazunk, szinte mindenhol találhatunk olyan múzeumokat, ahová érdemes betérni. Ezért az idei másik célunk, felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy a nyaralás során nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget nyújthat egy-egy múzeum gyűjteményének felkeresése.

 

KIEMELT PROGRAM

 

1. TÖBBSZÓLAMÚ MÚZEUM

Az idei koncepcióhoz igazodva idén a Többszólamú múzeum címet adtuk a kiemelt tematikának. Ez egyrészt utal a zenére, másrészt a múzeumok sokoldalúságának bemutatására is lehetőséget nyújt. A tematikán belül olyan programokat ajánlunk, amelyek a múzeumokat, mint a művészetek és a történelem templomait, rekreációs és testi-lelki gyógyító helyszínként mutatják be. Ezek az egység-, illetve az egészség megőrzésérére irányuló rendezvények lehetnek akár művészetterápiás jellegűek, akár a test megmozgatására irányulók. Teret kapnak a szabadtéri zenei programok, illetve azok, amelyek az örömöt, a boldogságot és a muzikalitást együttesen fejezik ki. A tematikán belül megjelenhetnek a fogyatékkal élők számára ajánlott fejlesztő, rekreációs események is.

 

KÖZÖNSÉGPROGRAMOK

 

2. 16 +  - A ZENE SZÁRNYÁN!

A 16+-os korosztályt megcélzó tematikában a múzeumok olyan programokat kínálnak, amelyeken akár önállóan, akár csoportosan lehetőségük nyílik a múzeum zenei vonatkozásainak megismerésére. A zene szárnyán cím egyrészt utal a művészetekre, ezen belül elsősorban a zenére, másrész a képzelet, a fantázia szabadon való szárnyalására. Olyan kreatív múzeumi megoldások, amelyek során ugyan hangsúlyt kap a fesztivál fő gondolatisága, ugyanakkor játékos, interaktív megoldásokkal, meghökkentő társas interakciókkal és élményszerű tudásátadással szolgálnak a fiatal generáció számára. A tematikán belül teret kapnak az  online megoldások is. A tematika a középiskolásokat és a fiatal felnőtt korosztályt egyaránt megcélozza. Számos lehetőség kínálkozik a célcsoport megszólítására: a csapatépítő programoktól a csoportos tárlatvezetésen, játékokon, vetélkedőkön át a szabaduló illetve „túlélő” játékokig.

 

3. MÚZEUMI KULISSZATITKOK

Múzeumi kulisszatitkok című tematika célja, hogy a múzeumi szakemberek a programon keresztül megmutassák: mi vagyunk a múzeum. A tematika kereteiben a kézzelfogható tárgyak, a látogatói szemek elöl rejtve lévő helyiségek, titkos zugok mellett, ezúttal a szakmai munkákba – például a régészetbe, restaurálásba, de akár a kommunikációs munkájába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők. Az intézmények munkatársai elmesélik, megmutatják, hogyan készül egy-egy kiállítás, vagy akár megismertethetik a látogatókat a gyűjtési folyamatokkal is. A tematika keretében lehetnek online programok is, a múzeumok készíthetnek videókat például az épület legendáiról, érdekességeiről, kulisszatitkairól.

A témakör a korábbi Pincétől a padlásig tematika jegyeit is hordozza, de annál tágabb lehetőséget kínál a múzeumi élet bemutatására és nem csupán a múzeumi terekre, helyiségekre vonatkozik, hanem magában foglalja a teljes múzeumi tevékenységet, a múzeumok „arcot” kaphatnak a munkatársak bemutatása által. 

 

4. UTAZÓ MÚZEUM

A program keretében a múzeumok a kiállításaikat, a múzeumpedagógiai programjaikat, foglalkozásaikat, vagy gyakorlati bemutatóikat, előadásaikat az épület falai közül kilépve óvodákban, iskolákban, közösségi helyszíneken, köztereken, utcákon és akár bevásárlóközpontban, vagy egy másik kulturális intézményben mutatják be. Illetve saját maguk is befogadójává válhatnak más muzeális intézmény értékeinek például egy cserekiállítás révén.

 A tematika nagyszerű lehetőséget teremt a múzeumok és az oktatási intézmények közötti kapcsolatok építéséhez, az első ismerkedő lépések megtételéhez, hiszen a „hazai terep” megnyugtató biztonságot ad a pedagógusoknak és a gyerekeknek. Amennyiben a múzeumpedagógus felkelti a téma, a módszer, illetve a múzeum egésze iránt a pedagógus, illetve csoportjának érdeklődését, akkor nagy eséllyel folytatódik az együttműködés az oktatási intézmény falain kívül is a múzeumban.

A közterületekre kitelepülő múzeum rendezhet például szabadtéri kiállítást vagy kedvcsináló kulturális programot, akár villámcsődületet (flash mob) is. A cél, hogy a járókelők figyelmét ráirányítsa a múzeumra. A kezdeményezésnek köszönhetően a múzeum olyan célközönséghez is eljuthat, amely az eredeti helyszínen nem tudta volna meglátogatni az adott programot. 

 

5. MÚZEUMI SZÜNETELŐ

A 2016-ban bevezetett tematika sikeressége továbbra is töretlen, így idén is arra buzdítjuk a múzeumokat, hogy készüljenek az őszi szünet idejére tervezett programokkal is.

A tematikához kötődő múzeumi programok megtartására 2021-ben várhatóan október utolsó hetében lesz lehetőségük az intézményeknek. A cél, hogy ebben az időszakban a szünetelő gyermekek és a családok számára érdekes programokat kínáljanak a múzeumok. Szerepet kap a közös játék, a közös felfedezés, és a felnőttek is szabadjára engedhetik gyermeki énjüket. A tematika keretében idén három célcsoportot – az óvodásokat, az általános iskolásokat és a középiskolásokat – különböző jellegű programokkal szólítjuk meg.

A) Óvodások

Az óvodások számára olyan foglalkozásokat ajánlunk, amelyeken a múzeumpedagógusok hangkeltő eszközök bevonásával ismertetik meg a múzeum gyűjteményét. Ezek a programok lehetnek például művészeti, néprajzi, történelmi, természetrajzi, vagy irodalmi jellegűek (megzenésített versek, történelmi játékok)

B) Általános iskolások

A kisiskolások számára tervezett programokon az örömzene és az együttzenélés kap rendkívüli hangsúlyt. A művészeti, néprajzi, történelmi, természetrajzi, vagy irodalmi jellegű rendezvényeken a zene bevonását ajánljuk a múzeumoknak. Itt is szerepet kaphatnak a megzenésített versek, de lehetnek akár egy-egy hangra, zenei elemekre épülő kalandjátékok is. A tematikán belül különös jelentőséggel bírnak azok a programok, amelyeken a szervezők a természettel, a természetjárással kapcsolják össze valamilyen módon a zenét, illetve a költészetet.

C) Középiskolások:

A tematika eredeti célkitűzése mellett idén különös figyelmet fordítunk arra a tényre, hogy a középiskolások nagy részét megviselte a pandémiás időszak. Ezért a témakörön belül ezúttal közös projektek kivitelezésének lehetőségét is ajánljuk a múzeumok figyelmébe. Itt elsősorban olyan kültéri rendezvények megvalósítására gondolunk, amelyek lehetnek akár zenei, vagy bármilyen más művészeti, sport, vagy egészségmegőrző múzeumi programok. Az intézmények megadják a diákoknak az irányvonalat, elvárásaikat, a többit pedig ők építik fel. Tipp: kiállítás a saját emlékeikből, tárgyaikból, zenei produkció, diákok előadása valamilyen meghatározott témában, mozgásperformansz stb.

Reményeink szerint a múzeumok a speciális élményprogramokkal ösztönözni tudják majd az eltérő generációk közötti párbeszédet, és a minőségi szabadidő családi körben, ugyanakkor múzeumi környezetben való eltöltését. Ezáltal aktívan hozzájárulnak egyrészt az okoseszközök nem megfelelő használata miatt meglazult családi kötelékek megerősítéséhez, másrészt pedig a szülői minták formálása révén a hiteles múzeumi szocializációhoz, vagyis ahhoz, hogy a múzeum a családban maradjon. Mindezek mellett a múzeumi napközis táborok nagy segítséget jelentenek az őszi szünet ideje alatt is dolgozni kényszerülő szülőknek. Célunk továbbá az átjárható programkínálat létrehozása egy-egy régión belül, ezért javasoljuk, hogy az intézmények csúsztatott, illetve összehangolt kezdéssel indítsák programjaikat.

 

6. MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ – ENGEDD EL MAGAD!

A korábbi években nagy népszerűségnek örvendő Múzeumi őszbúcsúztató ezúttal sem maradhat ki a fesztivál kínálatából. Az őszhöz kapcsolódó tematika, olyan kötetlen programok megszervezésére ad lehetőséget, amelyekben valamilyen módon megjelenik az évszak, és annak jellegzetességei, motívumai. A témakör keretében – ha a körülmények engedik – lehetőség lesz többek között kiállításmegnyitó, művész-közönségtalálkozó, az őszi jeles napokhoz (pl. Vendel-nap, Dömötör-nap, Hubertus-nap, Márton-nap) vagy a világnapokhoz (pl. Zenei világnap, Idősek világnapja, Állatok világnapja, Építészek világnapja, Látás vagy Lelki egészség világnapja stb.) kötődő rendezvények, játékos családi délutánok, vagy akár a szűkebb réteget vonzó ismeretterjesztő előadássorozatok megszervezésére. Idén a már meglévő keretet kibővítjük a felnőttek hangsúlyosabb megszólításával. Ezt jelzi a korábbi cím kiegészítése: Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad! A tematika keretében a felnőttek számára olyan programok szervezésére adunk teret, amelyeken önmaguk lehetnek, el tudnak lazulni, ha egy nyugodt délutánra, vagy egy laza estére vágynak. Ezek a programok lehetnek akár túrák a természetben, zenével ötvözött borkostolók, vagy koncertek is (például a múzeumkertben), amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a múzeumhoz, annak kiállításaihoz, vagy valamelyik műtárgyához. A felnőtteknek szóló programok keretében adunk lehetőséget a turisztikai vonalnak is. Ezek lehetnek például hosszúhétvégére ösztönző múzeumi programok. Ebben az esetben az intézmények körzetében található szállásadókkal kötött kölcsönös megállapodások keretében, a múzeum ajánlana szállást az érdeklődőknek, a szállásadók pedig programként ajánlanák a múzeumot. A Múzeumok Őszi Fesztiválja és a Magyar Turisztikai Ügynökség várható együttműködése még vonzóbbá teheti ezt a tematikát, amennyiben az előző évek gyakorlatát követve a fesztivál ideje alatti kedvezményes szállásfoglalásra is lesz lehetőség. 

 

7. SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK! 

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! című tematikában, az évi koncepcióhoz igazítva hangsúlyt kap az egészségmegőrzés, hiszen ez a legmegfelelőbb témakör arra, hogy a testmozgás teret kapjon benne.

A résztvevők az egészségmegőrző séta, a Nordic walking, a kerékpározás során körbe járják és felfedezik a múzeumi szakemberek vezetésével a tágabb környezetünkben található történelmi, kulturális helyszíneket, építészeti emlékeket, vagy természeti különlegességeket, amelyek a település szempontjából sorsfordító eseményhez köthetők. A programmal erősíteni kívánjuk a múzeumok és településük kapcsolatrendszerét is, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését, de a múzeum idegenforgalmi kínálata is bővülhet a programmal a turisták számára. Ugyanakkor szorgalmazzuk, hogy a csatlakozó intézmények a kamaraprogramjaikat előzetes regisztrációval, létszámlimittel és a távolságtartási szabályok betartásával szervezzék meg.

 

8.  TIÉTEK IS A MÚZEUM!

A tematika célja, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programokkal kifejezzük a köszönetünket azok felé, akik a koronavírus-járvány ideje alatt a frontvonalban szolgáltak – egészségügyi munkatársak, mentősök, pedagógusok stb. Ez egy olyan hála, amelyben van mélység és tartalom. A rendezvények jelképesen az intézmény kulcsának átadásával kezdődnek, majd a visszavételével fejeződnek be. Az adott intézményekkel leegyeztetve néhány órára, délelőttre, délutánra, estére, akár több alkalommal is fogadhatják az érdeklődő munkaközösségeket a múzeumok. A gyűjtemény megtekintésén kívül interaktív programokat is szervezhetnek számukra, például csapatépítő, nyomozós játékokat, amelyeken keresztül jobban megismerhetik a múzeumot, a múzeumi közeget.

A tematikán belül öt célcsoportot emelünk ki, amelyek szerepe kiemelkedő volt a pandémiás időszakban. Mindegyikhez egy-egy napot rendelünk:

Tiétek is a múzeum! – Egészségügyi dolgozók napja!

Tiétek is a múzeum! – Rendfenntartók napja!

Tiétek is a múzeum! – Tanárok napja!

Tiétek is a múzeum! – Felsőfokú intézmények oktatói napja!

Tiétek is a múzeum! – Óvodapedagógusok napja!

 

9. SZAKMAI MÚZEUMI PROGRAMOK

A szakmai programokat idén kimondottan a múzeumi,  kulturális és turisztikai szakemberek számára ajánljuk. A tematikához kapcsolódó intézményeknek olyan szakmai rendezvények (kerekasztal beszélgetések, konferenciák stb.) szervezésére lesz lehetőségük, amelyek valamilyen módon kapcsolódhatnak a fesztivál központi üzenetéhez a Múzeumi harmóniához.  

 

Az idei programok tervezésekor javasoljuk továbbá a 2020. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja látógatói kérdőíveinek kiértékelését átolvasni, mely itt tölthető le.