belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kuny Domokos Múzeum: Múzeumi stop motion - fotóstábor

Kuny Domokos Múzeum: Múzeumi stop motion - fotóstábor

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült 2021-ben.

LAUDÁCIÓ

Múzeumi stop motion – fotóstábor néven múzeumpedagógiai nyári tábort valósítottak meg a Kuny Domokos Múzeum munkatársai, amely a vizuális és digitális kompetencia fejlesztését célozta meg a fényképezés történetén keresztül. A program célcsoportja az általános iskola felső tagozata valamint a gimnáziumi korosztály, akik rendkívül sokat és válogatás nélkül fotóznak.

A program kidolgozói a fiatal korosztály életkori sajátosságait figyelembe véve valósították meg az igen sokrétű, tartalmas, változatos technikákat és módszereket magába foglaló gyakorlati foglalkozásokat. Újszerűsége, hogy olyan területet dolgoz fel, ami a fiatalok számára egy ismert, mindennapi tevékenység, de annak mélységeibe, technikai lehetőségeibe nem látnak bele igazán. A program nagyon sok ponton kapcsolódik a fiatalok iskolában megszerzett passzív tudásához, és az iskola korlátozott keretei közül kilépve, múzeumi környezetben mindezek a gyakorlatban is hasznosulni tudnak, felhasználásra kerülnek.

A fiatal korosztály ilyen irányban történő fejlesztése képes megváltoztatni a szemléletüket, formálni az értékrendjüket, és teret ad a tehetségük kibontakozásának. A tematikus múzeumpedagógiai foglalkozássorozat más múzeumok számára is adaptálható.  


Írta: Merinu Éva, a Kecskeméti Katona József Múzeum múzeumpedagógusa, Múzeumi koordinátor:

 

Kuny Domokos Múzeum: Múzeumi stop motion - fotóstábor