belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum: Egy tárgy egy történet ÖRÖKSÉG - Generációk közötti érzékenyítés a műszaki eszközök megismerésén keresztül Online

Az Egy tárgy egy történet című kezdeményezésünk tematikája és célja volt, hogy alapvetően a középiskolás korosztály és az idősebb generációk nézeteit ütköztessük', párhuzamba állítsuk egy témán belül. A projekt alapvetése szerint nyugdíjasokat arra kértük volna, hogy meséljék el a Műszaki Tanulmánytárban található, egy általuk kiválasztott tárgyról személyes történeteiket, élményeiket. A diákoknak szintén egy számukra izgalmas tárgyat kellett volna kiválasztani a gyűjteményből, nekik is beszélniük, alkotniuk kellett volna az adott tárgyból kiindulva, inspirálódva, mit gondolnak róla, mire és hogyan használhatták az előző generációk. A két generáció történeteit, megfigyeléseit vetettük volna össze egymással több személyes alkalom során. Ezeken az alkalmakon mikrocsoportos foglalkozások keretében dolgoztak volna a generáció tagjai a tárgyak történeteivel, használatával. A cél egy olyan komplex tudásanyag létrehozása volt, amely múzeumpedagógia sétalap formájában is megjelenhet. További célkitűzés volt, hogy a Múzeumban töltött alkalmak az ismeretszerzés és-átadás mellett a generációk közötti értő kommunikációt, egymás iránti empátiát is elősegítsék.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta.

LAUDÁCIÓ

Írta: Káldy Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ tanácsadója

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Műszaki Tanulmánytár kiállításai, tárgyai segítségével egy olyan foglalkozássorozatot dolgozott ki és tervezett indítani, amely az élő találkozásra, a különböző korosztályok közös együttműködésére, közös gondolkozására épül, ahol a tárgytörténetek mesélése során a fiatalok és az idős korosztály nézeteit lehet ütköztetni, párhuzamba állítani egy témán belül. Az eredeti elképzelést a járvány megakadályozta, s ezért az online megvalósítást választották. Felhívásban szólították meg a családokat, fiatalokat, időseket, hogy örökítsék meg otthonukban lévő műszaki és technikai eszközeiket és osszák meg azokkal kapcsolatos személyes történeteiket, élményeiket, tudásukat, tapasztalataikat.

A generációk párbeszéde programhoz kapcsolódóan a  SZÁMALK Szalézi Technikum, végzős fotószakos középiskolás diákjai az otthoni családi műszaki tárgyakhoz kapcsolódó emlékeiket, sztorikat dolgozták fel a családtagok közreműködésével és osztották meg fotó és video formájában.  

A korlátozások részleges feloldása után „Légy Te is tervező” – címmel, komplex családi napot szervezett a múzeum, ahol személyesen is megvalósulthatott a múzeum kiállításaiban lévő műszaki  tárgyakhoz kapcsolódó családi történetek felidézése,  gyűjtése.

A személyes találkozások és az online program során összegyűlt fotók, videók, történetek, felkerültek a múzeum honlapján egy külön erre a célra létrehozott aloldalra, valamint ezek felhasználásával kidolgozták az Egy tárgy egy történet – családi tárgytörténet kiállítás-felfedező sétalapot.

 

Rövid indoklás:

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a Műszaki Tanulmánytár kiállításai, tárgyai segítségével egy olyan foglalkozássorozatot dolgozott ki, amely az élő találkozásra, a különböző korosztályok együttműködésére, közös gondolkozására épül, ahol a tárgytörténetek mesélése során a fiatalok és az idős korosztály nézeteit lehet ütköztetni, párhuzamba állítani egy témán belül. Az eredeti elképzelést a járvány megakadályozta, s ezért az online megvalósítást választották. Felhívásban szólították meg a családokat, fiatalokat, időseket, hogy örökítsék meg fotó, video formájában otthon lévő műszaki és technikai eszközeiket és osszák meg azokkal kapcsolatos személyes történeteiket. A program eredményeként egy honlap aloldal és egy kiállítás-felfedező sétalap is született.


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

21

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 22
  péntek
 
Szakmai nap Pécsen JÁTSZD EL….ÉS MEGÉRTED! címmel
  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben