belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

 

 

Az intézmény pontos neve: Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Cím: 8360 Keszthely, Bercsényi út 65.

Múzeumi szakmai besorolás: közérdekű muzeális kiállítóhely

Honlapcím: www.elmenygazdasag.hu

 

Az intézmény rövid bemutatása (küldetés, legfőbb tevékenységek, múzeumi munkatársak létszáma, jellemzése 

A 7-8 állandó munkatársból álló kis múzeumunk a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tagintézménye, a Festetics-örökség része. Műemléki védettséget élvező épületegyüttesünk és a hozzá tartozó mintegy 2.5 hektáros terület Keszthely szívében helyezkedik el.  Itt működött a Festetics György által 1797-ben alapított agrárfelsőoktatási tanintézet, a Georgikon. A múzeum 10 állandó, agrár- és oktatástörténeti kiállítására, valamint 1.2 hektáros, bemutatókertet, őshonos állatokat, gyógy-és fűszernövényeket, lugasos pihenőt, kemencésházat, népi játékokból álló játszóteret magába foglaló élménygazdaságára alapozva elsősorban az értékmegőrzés, ismeretátadás, a néphagyományok ápolása és a hagyományos gazdálkodás ma is alkalmazható eljárásainak továbbadásában, bemutatásában képzeli el küldetését. A napi látogatókon kívül gazdag múzeumpedagógiai program kínálattal, havi rendszerességű rendezvényekkel igyekszünk megszólítani a kisgyermekes családokat, iskolákat, óvódákat.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Mi motiválta intézményét abban, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A tavalyi évben a MOKK által szervezett Múzeumvezetői képzésen született meg bennem az elhatározás, hogy a Majormúzeummal megpályázzuk a Családbarát múzeum minősítést. A Majormúzeum látogatói összetétele Élménygazdaságunk megnyitásával évről évre változik: a zömmel az állandó kiállításainkat kereső idősebb korosztály helyett egyre nagyobb arányban látogatnak hozzánk a kisgyermekes családok, kikapcsolódásra, aktív szabadidő eltöltésre, vagy éppen születésnapi rendezvényt tartani. Ez a tendencia késztet minket arra, hogy szolgáltatásaink, rendezvényeink szervezésekor már a látogatóink túlnyomó többségét alkotó családokra fókuszáljunk. A múzeum adottságai, személyi összetétele, kapcsolatrendszere, látogatóink és partnereink visszajelzései alapján egyértelmű volt számunkra, hogy a múzeum jövőbeni stratégiájának meghatározásakor a családok állnak a fókuszban.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Milyen módon nyilvánul meg múzeumában a családbarát szemlélet? 

Mindenekelőtt a munkatársak személye, személyisége ad egy olyan kiindulási alapot, amire a családbarát stratégiát lehet építeni. A tanár, múzeumpedagógus, nagycsaládos végzettségű, élethelyzetű kollégák értik és tudják, hogy a családbarát szemléletet a gyakorlatban hogyan kell alkalmazni. Rendezvényeink tematikája, felépítése már évek óta túlnyomó részben a családos látogatókra épül, de múzeumpedagógiai program kínálatunk, online megjelenéseink is tükrözik ezt a tendenciát. Tavaly óta szoros együttműködésben vagyunk a Nagycsaládosok Keszthelyi Szervezetével és a Családsegítő Központtal. A múzeum családbarát beállítottságát illetően nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra, hogy a NOE – több potenciális helyszín közül - minket választott a júliusban megtartott Európai Nagycsaládos Konferencia helyszínéül. Évente több olyan rendezvény is van a Majormúzeumban, amit civil szervezetek, iskolák, óvódák, magánszemélyek szerveznek. Ilyen például a keszthelyi nagycsaládosok családi napja, vagy a mikulás ünnep, az iskolák gyereknapi rendezvényei, vagy a szép számú családi rendezvények, mint születésnap, ballagás, házassági évfordulós ünnep, illetve az esküvő.

Milyen tervei vannak intézménye további fejlesztésére a családbarát működés kiszélesítéséhez? 

Szeretnénk a családbarát minősítési eljárásban nulla pontot kapott kritériumokat pótolni, így stratégia, akcióterv és belső szabályozók terén lesz sok feladatunk.

Tervben van egy csomagmegőrző kialakítása is, de a kerékpár tárolás jelenlegi helyén és módján is szeretnénk változtatni, közelebb hozván azt pénztár épületünkhöz.

Bővíteni kívánjuk a kisgyermekek számára elérhető játszóelemek számát, kiegészítve homokozóval is.

További fejlesztési lehetőségeinket a kutatási kérdőív eredményeitől tesszük függővé.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely