belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük

A MOKK standdal képviseltette magát a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) ezévi őszi országos találkozóján a Sóstói Múzeumfaluban 2021. október 9-én szombaton, és nyereményjátékkal népszerűsítette a Családbarát Múzeum kezdeményezéssel kapcsolatos tevékenységét, a Családbarát Múzeum elismerő címmel már rendelkező 13 hazai muzeális intézményt valamint a Múzeumok Őszi Fesztiválja családoknak szóló programjait.

 A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük

A játékosoknak szülői segítséggel egy Magyarország térképen kellett elhelyezniük a Családbarát Múzeum címet elnyerő intézmények fényképes kártyáit, a MOKK kitelepült munkatársa egy erre az alkalomra készített szórólappal is segítette a feladat megoldását.

 A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük

 A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük

A térképen sikeresen tájékozódók nyereménysorsoláson vehettek részt, és Skanzen családi belépőt, Skanzen mesekönyvet vagy Múzeumok Őszi Fesztiválja tornazsákot nyerhettek.

 A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük 

A verőfényes őszi napon és a kellemes környezetben arra is ügyeltünk, hogy senki se távozzon üres kézzel, minden játékos részesült valamilyen kisebb vagy nagyobb nyereményben.

 A Családbarát Múzeumokat népszerűsítettük

A Családbarát Múzeum kritériumrendszert a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével dolgozta ki 2019-ben egy szakértői csoport. A kritériumrendszert olyan családokkal foglalkozó civil szervezetek is véleményezték, mint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Egyszülős Központ, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Fiatal Családosok Klubja.

A Családbarát Múzeum elismerés átadását 2020-ban vezette be a MOKK. Első alkalommal a következő nyolc intézmény bizonyult érdemesnek az elismerő címre: a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Matrica Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Reptár – Szolnoki Repülőmúzeum és a Budapest 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum. A legmagasabb pontszámot elérő három intézményt (Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély) a Család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság külön jutalomban részesítette.

A 2020. évi nyertesek családbarát szemléletét tükröző bemutatkozó sorok itt olvashatók:

https://mokk.skanzen.hu/20200925csaladbarat-muzeum-cimet-nyertek-2020-ban

2021-ben immár második alkalommal díjaztuk a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító muzeális intézményeket. Családbarát Múzeum elismerésben részesültek a Dobó István Vármúzeum, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei – Pannonia Reformata Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely, a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ, Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark.

Bemutatkozó anyagaik az alábbi linken keresztül érhetők el:

https://mokk.skanzen.hu/20210928csaladbarat-muzeum-cimet-vehettek-at-2021-ban

 

Kapcsolódó cikkek
A Családbarát Múzeum elismerésről dióhéjban