belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben

Bringás és gyalogos túrák keretében ismerkedhetnek a látogatók a Skanzen szakrális tereivel 2022. szeptember 9-11. között.

Arra invitáljuk az érdeklődőket, hogy járják végig és ismerjék meg a Skanzen több évszázados templomait, például a Szentendrére áttelepített mándi református templomot, mely az 1580-as években épült; a szintén eredeti, áttelepített mándoki görög katolikus templomot az 1670-es évekből; és az unitárius templomot, mely az egyetlen magyar alapítású vallást képviseli, és a 16. század közepén Erdélyben alakult ki.

Határtalan templomtúra a Skanzenben A látogatók a Skanzen muzeológusainak vezetésével biciklin, vagy gyalogos séta során ismerkedhetnek meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felszentelt templomaival.

 

Időpontok:

Szeptember 9-10-11. - 11:00 - Bringatúra

Szeptember 9-10-11. - 11:30 - Gyalogos séta

Maximális létszám: 25 fő/túra

Mindkét típusú program regisztrációhoz kötött, regisztrálni ITT lehet.

A bringatúra keretében dr. Vass Erika néprajzkutató vezetésével népmesék segítségével járjuk körbe az égi és földi világot összekötő szent tereket. A túra alatt nemcsak a római katolikus, a görög katolikus, a református és az unitárius templomok főbb jellegzetességeivel ismerkedünk meg, hanem a szent helyek kialakulásával és összetett szerepével is. A túra igazi kuriózuma, hogy a látogatók a népmeséken és más népköltészeti alkotásokon keresztül egy belső utazáson is részt vesznek, amely által vallástól függetlenül lelkiekben is gazdagabban távoznak. Ajánljuk a programot mindazoknak, akik a kultúra szárnyán szeretnék kicsit a saját lelki békéjüket is felfedezni a rohanó világban.​

A gyalogos séta során hagyományos tárlatvezetés keretében ismerkedhetnek meg a Skanzen felszentelt templomaival és idetelepítésük történetével. A vallás a parasztember életének születéstől halálig keretet adott, a templom a közösségi élet meghatározó színtere volt a maga szabályaival és rítusaival. A túra során bemutatjuk az Erdély tájegység központi szakrális épületét, az unitárius templomot, ahol nemcsak az unitárius vallás és a gálfalvi templom történetének fontosabb eseményeit, hanem a technikának köszönhetően a szakrális épületek lerombolását is megismerhetik. Ajánljuk mindenkinek, aki szívesen barangol a magyar történelemben és kikapcsolódásra vágyik egy tematikus séta keretében.

Információk: Mindkét túra múzeumi belépőjeggyel díjmentesen látogatható. A bringatúrára érdemes saját kerékpárral jönni, de helyszíni kerékpár bérlésre is van lehetőség korlátozott számban, melynek napidíja 800 Ft. A rendezvény ideje alatt a Skanzen összes temploma önállóan is látogatható.

A Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje rendezvénysorozat a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében jött létre. 

Szentendrei Nyitott Templonok Hétvégéje további programok 

Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje további programok FB

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
  NOV 06
  hétfő
 
15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben