belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Néprajzi Múzeum: Keep calm! Türelemüvegek

Ez az online játék az egység és egészség megőrzésére irányuló tevékenység. Az online felületet használó megismerkedhet a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött különleges türelemüvegekkel, majd próbára teheti türelmét egy online játék segítségével. A türelemüvegek, ahogy a nevük is sejtetik a készítőjüktől nagy türelmet igényeltek. Egy türelemüveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehet. Gondosan és óvatosan kell építeni a látszólagos lehetetlenséggel dacolva a szűk nyílású palackba helyezett bányász vagy egyházi jeleneteket. Minden egyes üveg a harmóniáról és a türelemről tanúskodik. Próbára teszi az érdeklődök türelmét. Célunk, hogy a felhasználók lassuljanak le és kerüljenek harmóniába önmagukkal. Figyelem, a játék használata türelmet igényel!

A türelemüveg online játék 2021-ben került fejlesztésre. Az ihletet a Néprajzi Múzeum gyűjteményében található nagy számú türelemüveg, és a covid járvánnyal társuló múzeumi költözési szituáció együttesen inspirálta. Emellett a pandémia okozta bezártság miatt a türelem kulcsfontosságú tényező volt a zárt múzeum falain kívül is mindenki számára. A fejlesztés célja, hogy a műtárgyakon keresztül szemléltesse az alkotáshoz és az élet bármely területén megjelenő munkafolyamatokhoz szükséges türelem és nyugalmi lelkiállapot nélkülözhetetlenségét.

Az online múzeumpedagógiai anyag egy a gyűjteményt és a türelemüvegeket bemutató honlapból és játékokból is áll . A honlapon tematikus felfedezési lehetőségeket is ajánlunk, melyeket idővel majd bővítünk.

A honlappal összekapcsolt játéknak többféle hasznosítása lehetséges:
1. A játék online használata helytől függetlenül egyénileg.
2. Iskolai használat csoportok számára. (A használat menete és a hozzá kapcsolódó tapasztalatok leírása a mellékletben található.) A fejlesztés által könnyen elérhető és változatos múzeumpedagógiai jelenlétet tudnunk biztosítani az oktatási intézményekben.
3. Múzeumi használat a MÉTA közösségi térben.

Az ICOM Magyarország Múzeupedagógiai különdíját kapta!

LAUDÁCIÓ

Az ICOM Magyarország, a Múzeumok Nemzetközi Szövetségének magyar bizottsága különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programjának kívánja adni.

A pályázatok közül ez volt az egyetlen olyan játék, melyet a felhasználó helyzetétől függetlenül, bármilyen számítógépen lehet játszani az online térben. Közérthetősége a fiatalabb korosztálytól az idősebbekig széles közönség számára is vonzó lehet. A 2021-ben fejlesztett játék amellett, hogy megismerteti a játékost a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött különleges türelemüvegek mivoltával, a szem-kéz koordinációt is fejleszti.  A kiválóan végiggondolt koncepció, a nagyon jól felépített pályázati anyag, mind arról tanúskodtak, hogy a játék tervezői és létrehozói a COVID járvány és a múzeum költözése okozta nehézségekből is tudtak meríteni.

A játék tárgyát képező türelmeüvegek, ahogy a nevük is sejtetik a készítőjüktől nagy türelmet igényeltek. Egy türelemüveg elkészítése akár több száz vagy több ezer munkaórát is igénybe vehet. Gondosan és óvatosan kell építeni a látszólagos lehetetlenséggel dacolva a szűk nyílású palackba helyezett bányász vagy egyházi jeleneteket. Minden egyes üveg a harmóniáról és a türelemről tanúskodik. Próbára teszi az érdeklődök türelmét. A Keep calm! játék célja, hogy a felhasználók lassuljanak le és kerüljenek harmóniába önmagukkal. A játék a lelassulás nélkül nem megoldható!

A 2021-ben fejlesztett játék amellett, hogy megismerteti a játékost a Néprajzi Múzeum gyűjteményében őrzött különleges türelemüvegek mivoltával, a szem-kéz koordinációt is fejleszti.  A kiválóan végiggondolt koncepció, a nagyon jól felépített pályázati anyag, mind arról tanúskodtak, hogy a játék tervezői és létrehozói a COVID járvány és a múzeum költözése okozta nehézségekből is tudtak meríteni. Gratulálunk a Néprajzi Múzeum munkatársainak!

Laudáció: Molnárné Aczél Eszter, ICOM Magyarország