belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Miskolcon tartottak nemzetközi múzeumandragógiai konferenciát Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel

Miskolcon tartottak nemzetközi múzeumandragógiai konferenciát Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel

Sajtóközlemény

Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet / Museum reflection: society and environment címmel rendezte meg a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület jubileumi, X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai konferenciáját Miskolcon 2023. május 8-9-én, a Herman Ottó Múzeum közreműködésével. A konferencia célja a múzeumok és a társadalom viszonyrendszerének az áttekintése a társadalmi-gazdasági-környezeti változások tükrében.

Miskolcon tartottak nemzetközi múzeumandragógiai konferenciát Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel

A konferencián összesen 42 előadást hallhattak a résztvevők – a múzeumi szakembereken kívül egyetemi oktatók, valamint turisztikai szakértők is megszólaltak, összesen 6 szekcióban, valamint plenáris előadások formájában.

A nyitó előadások sorát Dr. Szabó József, a Debreceni Tudományegyetem BTK egyetemi docense nyitotta meg, aki a múzeumok szerepét kultúrandragógiai szempontból vizsgálta, kiemelve, hogy a mai múzeumoknak nagyon fontos feladata van a helyi társadalom építésének támogatásában és a lokális identitás erősítésében. Dr. Dúll Andrea, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánhelyettese azt mutatta be, hogy a múzeum közösségi térré válásában milyen szerepe lehet a környezetpszichológiának, hogyan használják, illetve hogyan érdemes használni a múzeum tereit annak érdekében, hogy minél személyre szólóbb lehessen a múzeumi élménybefogadás. Végül Vass Nóra, a Herman Ottó Múzeum osztályvezetője a társadalmi marketing lehetőségeiről beszélt a múzeumi munka támogatásának vonatkozásában.

Nagyrészt a múzeum oktatásban betöltött szerepének a szerepváltozásait mutatták be a külföldről érkezett vendégelőadók.  Mgr. Lenka Buresová péládul a brnoi Morva Galéria állandó kiállításának koncepciójára épült workshop sorozat eredményeiről beszélt, Matthias Theodor Vogt, a Szászországi Kulturális Infrastruktúra Intézet igazgatója a 2006-os nagy sikerű Dzsingisz kán kiállítás továbbgondolásaként létrejövő új kiállítást mutatta be. Ana Lolua a Grúz Állami Múzeum gyakorlatát mutatta be a történelmi ismeretek továbbadása terén, Blahoslav Rozboril és Andrea Kansková pedig a csehországi állami galériákban folyó oktató-nevelő munka átalakulását mutatta be.

Miskolcon tartottak nemzetközi múzeumandragógiai konferenciát Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel

A konferencia legtöbb előadása a fenntarthatóság kérdésköréhez kapcsolódott. A Pulszky Társaság korábban már elkészítette és magyar nyelven elérhetővé tette a múzeumok számára Henry McGhie A múzeumok és a fenntartható fejlődési célok című kiadványát, amely részletes módszertani útmutatót nyújt a hazai szervezetek számára az ENSZ 17 fenntartható fejlesztési céljához való kapcsolódásához. A konferencián számos előadás már az elért gyakorlati eredményekről számolt be. A környezeti fenntarthatósághoz való hozzájárulás kapcsán például Szépművészeti Múzeum, Savaria Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum, Tomory Lajos Múzeum mutatott be jó példákat, míg a társadalmi fenntarthatósághoz való hozzájárulás elsősorban az ipari örökség megőrzéséhez kapcsolódó szekció előadásaiban, valamint a képzőművészeti kiállítások társadalmi beágyazódását vizsgáló szekcióban, valamint a Művészet és Hely című szekció előadásaiban került kiemelésre.

Izgalmas témákat jártak körbe azok az előadások, amelyek a múzeumpedagógia, illetve az „élő múzeum” területéről hoztak jó gyakorlatokat, például a rozsnyói Bányászati Múzeum, a budapesti Evangélikus Múzeum, a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum, a debreceni Déri Múzeum vagy éppen a Sóstói Múzeumfalu gyakorlatából, de bemutatásra került a 2024 elején induló Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program is. A Nemzeti Örökség Intézet itt mutatta be újabb nagyszabású projekttervét. A résztvevők először a tíz éves Pannon-tenger Múzeumban tett éjszakai kalandtúra alkalmával, majd másnap Lillafüreden, a Herman Ottó egykori nyári lakában kialakított kiállításon személyesen is kipróbálhatták az élő múzeum koncepció működését.

Miskolcon tartottak nemzetközi múzeumandragógiai konferenciát Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel

A múzeumok turisztikai szerepe ma már megkérdőjelezhetetlen, amely egyszerre szolgálhatja a gyűjtemények gazdasági fenntarthatóságának javítását, illetve a társadalmi fenntarthatósághoz való hozzájárulást is. A témához kapcsolódóan Dr. Bassa Lia több hazai kiállításban tett fejlesztéseiket, majd Gászné Bősz Bernadett és Schultz Éva egy többéves kutatási program eredményeit mutatta be, amelyben egyrészről a vármúzeumok látogatóinak motivációit vizsgálták, másik oldalról pedig a kínálati oldal válaszait.  Nagy Júlia, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője pedig a cég immáron négyéves programjáról beszélt, amelynek keretében primer kutatások keretében vizsgálják, hogy a hazai lakosságnak hogyan változnak a múzeumok, várak, kastélyok és látogatóközpontok kínálatával szembeni elvárásai.

Miskolcon tartottak nemzetközi múzeumandragógiai konferenciát Múzeumi tükröződés: társadalom és környezet címmel

A két nap alatt 80 fő részvételével zajlott konferencia egyik legfontosabb üzenete, hogy a múzeumoknak példát kell tudni mutatni a nagyközönség, a látogatók felé a fenntarthatóság terén – éppen ezért elindul a Zöld Múzeum minősítés kialakítását segítő program kidolgozása, amely a jövőben útmutatóként és egyben kommunikációs eszközként tudja majd segíteni a hazai múzeumok munkáját.

Társszervezők voltak: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az EPALE Magyarország Támogató Szolgálat.

Szakmai partner: a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézete.

A konferencia az NKA Múzeumi Kollégiumának támogatásával és a Közösségek Hete regisztrált programjaként valósult meg.

Az elhangzott eladások válogatott anyaga a Tudásmenedzsment című folyóirat ez évi egyik számaként is nyilvánosságot kap majd.

A konferencia részletes programja: https://pulszky.hu/aktualis/muzeumandragogiai-konferencia-2023-miskolc/

Nagy Júlia (Innotime)  -  Pulszky média

 


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben