belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzéj: és lesz idő gólörömre is!

A Múzeumok Éjszakájának idei kiemelt tematikája a Gólpassz, aktualitását pedig a nyári labdarúgó Európa-bajnokság adja. Két meccsnézés között a focidrukkerek is tudnak időt szakítani a kulturális programokra, sőt hova tovább a mérkőzéseket muzeális helyszíneken is meg tudják tekinteni!

Múzéj: és lesz idő gólörömre is4

Bojcsuk Anna kolléganőnk válogatott a kínálatból:


1. Magyar Nemzeti Galéria
a) A múzeum Nemzeti Tizenegye olyan festőművész-válogatott, amelyből biztosan nincs még egy a világon! 15-20 perces tárlatvezetéseken lehet megismerkedni a Magyar Nemzeti Galéria legkiemelkedőbb alkotóinak remekműveit.

A csapat tagjai:

 • Munkácsy Mihály, az első világsztár
 • Szinyei Merse Pál, a színek nagymestere
 • A legfranciásabb magyar festő, Rippl-Rónai József
 • Benczúr Gyula, az utolsó festőfejedelem
 • Gulácsy Lajos, az álmodozó „herceg”
 • A Nyolcak vezéralakja, Berény Róbert
 • Csontváry Kosztka Tivadar, a világ legnagyobb Napút-festője
 • Az „ismeretlen ismerős”, Vaszary János
 • id. Markó Károly, a magyar tájképfestészet atyja
 • Az akadémizmus forradalmi mestere, Madarász Viktor
 • Székely Bertalan, a nemzeti romantika vezéralakja

Ők aztán nem kispályások!
Tárlatvezetések 17 és 22 óra között folyamatosan.

b) A Magyar Nemzeti Galéria, Meccsnéző pontján 15 órától közvetíti élőben a 2024-es EB-t.

c) Játssz és nyerj válogatott szurkolói mezt! A Mátyás kútnál játszó gyerekek berúgták a focilabdát a Galéria épületébe. De hova pottyant a labda? Keresd meg az állandó kiállításban a képeket és alaposan figyeld meg őket! Válaszold meg a
kérdéseket, és talán eljutsz a focilabdához is. Fedezd fel a Galériát és ismerkedj meg a magyar és nemzetközi művészet legnagyobb játékosaival. Munkácsy, Szinyei vagy Csontváry, mind nagypályáján játszottak és forradalmi jelentőségű meccseket nyertek. A kvíz a 6-12 éves korosztálynak ajánlott.

Múzéj: és lesz idő gólörömre is4

2. Országos Széchényi Könyvtár
a) Rendhagyó tárlatvezetések a „Minden idők focija” című kiállításban 16.00, 17.15 és 19.45 órai kezdettel. A labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt látogatható kiállítás célja, hogy a futball, a kultúra és a történelem metszéspontján kibontakozó történeteket mutasson be. A tárlat OSZK dísztermében megrendezendő részében a téma a futball mozgóképes reprezentációján keresztül lesz megvilágítva. A Múzeumok Éjszakáján történész szakértőkkel járhatjuk körbe a kiállítást, akik saját szubjektív történeteikkel és objektív kutatási eredményeikkel színesítik a látottakat.

b) A gombfoci lassan egy évszázados története alatt hosszú utat járt be mind külső megjelenésében, mind eszközeiben vagy éppen szervezettségében: a klasszikus kabátgombos korszaktól eljutottunk a fröccsöntött, esztergált játékszerekig, és már megjelent a jövő is a 3D-s nyomtatás képében. Amellett, hogy megőrizte kedvtelésjellegét, nemzetközi elismertséggel bíró sportággá is nőtt, ahol Európa- és világbajnokságokat rendeznek – rendszerint magyar sikerekkel.

Most itt a lehetőség, hogy megismerd, vagy ha már játszottad, akkor újra felfedezd ezt a szórakoztató játékot, izgalmas sportot vagy könnyed kikapcsolódási lehetőséget – kinek mit jelent!
Időpont: bemutatók: 17.00, 19.00, 21.00, 23.00, 1.00, illetve érdeklődés szerint, játék: folyamatos

c) Részletek a nagy sikerű Puskás, a Musical c. produkcióból 23.15-től. A programba a Puskás-életrajz fontos állomásait megidéző dalokat választottak ki az alkotók. A látvány a táncművészekkel és a ledfalra kerülő vizuálokkal egészül ki. Öt
színművész énekel hét dalt, a látvány nyolc táncművész koreográfiájával egészül ki. Mindannyian az előadásban viselt jelmezekben lesznek, amelyek remekül átadják a kor hangulatát.
Helyszín: 7. emelet, Északi olvasóterem

Múzéj: és lesz idő gólörömre is4

3. Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum
a) „Pénzügyőr foci” – időszaki kiállítás megnyitó. A Múzeum gyűjteményéből válogatott anyagot mutatnak be, amely a nagy múltú pénzügyőr futball történetébe enged bepillantást.
b) Nézzük együtt a meccset! 18 órától Törökország – Portugália, 21 órától Belgium - Románia mérkőzés élőben

4. Postamúzeum
A Postamúzeum „Gólok és győzelmek” címmel, archív hangfelvételek segítségével egykori sportesemények emlékezetes közvetítéseit idézi fel! Milyen meccs volt? Mi lett az eredmény? Ki lőtte a gólokat? Mikor volt? Ki
közvetített? Játssz és nyerj!

Kapcsolódó cikkek
Nem csak fociözvegyeknek: a zene az kell - a Múzéj alatt is!
A tánc nyomában az idei Múzeumok Éjszakáján