belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Békés Megyei Múzeumok Juniálisa

Kilencedik alkalommal rendeztük meg a Múzeumok Majálisa mintájára Békés megye muzeális intézményei találkozóját 2016. június 3-án. Békéscsabán kívül tartottunk már bemutatót Békésen, Dévaványán, Szeghalmon, Vésztő-Mágoron és az idei évben Gyula vállalta a helyi szervezést. Az ország egyetlen épségben megmaradt tégla várának udvarán gyűltünk össze. Ilyenkor minden múzeum kirakja azokat az érdekességeit, amivel vonzani kívánja a közönséget, illetve hoz valami foglalkozást, aminek a termékeit hazaviheti a résztvevő. Népszerűsítjük persze helyiségeink egyéb látnivalóit is.

Célközösségünk az adott város iskoláinak tanárai és diákjai. Azon kívül, hogy tartalmas, szórakoztató programot nyújtunk nekik a juniálison, ötleteket adunk a jövőre tervezett osztálykirándulásokhoz, hogy ismerjék meg részletesebben megyénk értékeit.

Térségünk muzeális intézményeket működtető 19 városából kilenc intézmény volt jelen. Békéscsabáról a Munkácsy Mihály Múzeum és a Munkácsy Emlékház, Biharugráról a Szabó Pál Emlékház és a Falumúzeum, Dévaványáról a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény, Gyuláról az Erkel Ferenc Múzeum Kiállítóhely, amelyhez a Vár, a Ladics-ház, az Erkel Ferenc Emlékház, a Kohán Képtár és az idén átadott Almásy-kastély tartozik. Szarvast az Arborétum és a Mini Magyarország képviselte. Szeghalomról a Sárréti Közérdekű Muzeális Gyűjtemény, Vésztőről pedig a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely Múzeum volt jelen.

Többek között solymászbemutató, kötélverés, népi hangszerek koncertje, lúdtollas kódexírás, legyező hajtogatás, középkori, reneszánsz és díszmagyar viseletek próbája foglalta le a diákokat. A múzeumi kollégákat a várkonyha kemencéjében sült kenyérlángossal, gyógyfüves szörpökkel vendégelték meg a házigazdák. Közel 500 résztvevő fordult meg a rendezvényen.Mészáros Zsuzsanna

a juniális koordinátora a Munkácsy Emlékházból