belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Búcsú az idei önkéntes diákunktól

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) évek óta fogad külföldi önkéntes diákokat az AIESEC nemzetközi diákszervezeten keresztül. A múzeumban töltött idő során az ide érkező diákok megismerhetik a múzeumi környezetet, feladataikkal aktívan kapcsolódni tudnak a múzeumi élethez, és ezáltal a későbbi munkájuk során is hasznosítható tapasztalatokat gyűjthetnek.

Idén júniusban egy 20 éves vietnámi diák érkezett hozzánk. Viet Bui már három éve Finnországban tanul marketing és üzleti kommunikáció szakon, de korábban még sohasem járt Magyarországon. A barátaitól hallott pozitív beszámolók alapján döntött úgy, hogy első önkéntes munkáját mindenképp hazánkban szeretné eltölteni. Mivel a történelem iránt is érdeklődik, ezért kifejezetten muzeális intézményhez pályázott az AIESEC-nél.

Az Skanzenben eltölthető önkéntes munkára több külföldi hallgató is jelentkezett AIESEC-nél. Viet előzetes bemutatkozó videója és az önéletrajza alapján a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) osztályvezetőjének, Nagy Magdolnának egyértelműen rá esett a választása.

A hat hetes gyakorlati idő nagy részében Viet marketing és minőségmenedzsment rendszerekkel kapcsolatos felmérésekben és kutatásokban segített a külföldi jó példákat felkutatni. A szűken vett feladatok mellett azonban a múzeum sokszínű mindennapjainak megismerésére is lehetősége nyílt: a Gyűjtőpontok és a Mészáros Gyuritól Harry Potterig - az erdélyi mese világa című időszaki kiállítások meglátogatatása mellett a múzeumpedagógiai foglalkozások világába is betekintést nyert. A Skanzen néprajzi tájegységeiben tett séták során természetesen nem csak az épületekről és a paraszti életmódról esett szó, hanem Magyarország történelméről, szokásairól is, rácsodálkozhattunk a kultúráink közti hasonlóságokra és különbségekre.

Szabad hétvégéin Viet a Múzeumok Éjszakájára és a Visegrádi palotajátékokra is ellátogatott, focirajongó lévén pedig a Futballszigetre járt szurkolni az EB meccsek idején.

Búcsúzáskor Viet elmondta, hogy legnagyobb hatással az Skanzen integrált táborában látottak voltak rá, ez az élmény az, ami megváltoztatta az eddigi szemléletét.

Az integrált táborban Viet végigkövethette azt, hogy halmozottan sérült gyerekek és egészséges fiatalok hogyan tudnak együttműködni, hogyan tudják egymás számára kölcsönösen élménydússá tenni a programokat. A Skanzen különleges múzeumpedagógiai foglalkozásán önkéntes illetve iskolai közösségi szolgálatot teljesítő középiskolás diákok segítségével zajlanak a sérült gyerekeknek szervezett programok, mint például a vajköpülés, tanyasi állatok ellátása vagy vályogtégla-vetés. Az önkéntesek ezáltal megtapasztalhatják a felelősségvállalást és a segítőkészséget egy nem mindennapi szituációban, a sérült gyerekek pedig a régi, paraszti munkákon keresztül egyenrangúnak érezhették magukat egészséges társaikkal.
A Skanzen ezévben már harmadik alkalommal szervezett integrált tábort, 2015-ben pedig Múzeumpedagógiai Nívódíjat is nyert a foglalkozás.

Kiderült az is, hogy Viet nagyszerű fotós, az általa készített képek hűen visszaadják a tábor hangulatát.

Búcsú az idei önkéntes diákunktól

Búcsú az idei önkéntes diákunktól

Búcsú az idei önkéntes diákunktól

Búcsú az idei önkéntes diákunktól

A Magyar Múzeumok Online szakmai portálon az integrált táborral kapcsolatban megjelent cikkhez is egy Viet által készített fotó jelent meg illusztrációként:

http://magyarmuzeumok.hu/latogato/3445_az_iden_is_volt_integralt_tabor_a_skanzenben

A MOKK munkatársai számára is tanulságos volt ez a 6 hét, amely során megtapasztalhattuk, mennyi váratlan szituáció állhat elő egy önkéntes diák fogadásakor.

Reméljük, hogy inspiráló élményekben és ismeretekben gazdag időt tudtunk biztosítani idei AIESEC-es önkéntesünk számára, aki életre szóló élményekkel tér majd haza.

Búcsú az idei önkéntes diákunktól