belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Első díjat kapott a GuideNow applikáció Mobil Alkalmazások kategóriában a FI@MP 2.0 fesztiválon

A díjátadó a németországi Kommern-ben zajlott május 31-én a fesztivál éves programjának részeként.

A nevezésre a Nemzeti Múzeum “Anna - Változatok székely asszonysorsra” időszakos kiállítása kapcsán került sor.

A F@IMP 2.0 versenyre készült bemutatkozó film ITT érhető el. A filmben Szatmári Csilla, a MOKK múzeumi koordinátori hálózatának Csongrád megyei tagja is nyilatkozik.

Mitől is különleges ez az applikáció?

Úttörő Magyarországon az az elképzelés, amit a GuideNow képvisel, miszerint hamarosan egy országhatáron is átívelő tárlatvezető rendszert használhassanak a látogatók saját okostelefonjukat segítségével. Az appot könnyű használni, letöltés után internet sem szükséges a működéséhez. A kiállításhoz kapcsolódó tartalom a múzeumban válik elérhetővé a látogatók számára, ami viszont a múzeum kapuján kilépve automatikusan törlődik, nem terhelve tárhelyünket a továbbiakban.

Az app a hagyományos megoldásoktól eltérően számos további lehetőséget rejt magában, mint például az interaktív tárlatvezetések, múzeumpedagógiai játékok, beltéri navigáció vagy AR (kiterjesztett valóság) ill. VR (virtuális valóság) technologiával készült elemek, mindezt több nyelven.

Hol használták eddig az applikációt?

Elsőként a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a Plak-Art időszakos kiállításán használhatták a látogatók az applikációt. Ez a megoldás segíti a látogatókat a kiállítási anyag minél teljesebb és élvezetesebb megismerésében, egyéni tempóban, saját mobiljukon, az egyébként élő tárlatvezetéseket is tartó Medgyesi Konstantin és Kovács Krassói Anikó történetein keresztül. Hamarosan a múzeum további 3 tárlata is csatlakozik a rendszerhez, a „Minden, ami arany” című látványtár, a „Szöged hírös város” című néprajzi állandó kiállítás és a képzőművészeti gyűjtemény legszebb darabjait bemutató állandó kiállítás.

A Magyar Nemzeti Múzeum “Anna - Változatok székely asszonysorsra” című kiállításán is ez az alkalmazás kalauzolta végig a látogatókat Anna lehetséges életútjain, ahol Bocskor Bíborka, Magashegyi Underground énekese hangján hallgathatták meg a látogatók a kiállítást kísérő szöveget.

A gyerekek örömére a GuideNow applikáció már a Pécsi Állatkertben is használható segítve az állatkert lakóinak megismerését.

Nem utolsó sorban az ELTE Természetrajzi Múzeumába, valamint Ásvány és Közettárába is elkalauzol minket az alkalmazás.

További tervek

A nyár folyamán egy új és izgalmas hanganyaggal bővül majd a GuideNow repertoárja. A gödöllői kastélyban megrendezésre került Trash Art Magyarország 2018 utazó kiállítást látogathatják majd az érdeklődők a Művészetek Völgyében és a Sziget Fesztiválon, ahol az applikáción keresztül az alkotók saját szavaikkal mutatják be az újrahasznosított alapanyagokból készült műveiket.

Reményeink szerint hamarosan további kiállításokról számolhatunk be, amit applikációnkkal látogathatnak az érdeklődők. Ehhez adott a komoly informatikai háttér, amit a suIT Solutions Kft. biztosít (melynek szervezetén belül született meg a GuideNow startup elképzelés). A nemzetközi F@IMP 2.0 versenyen kapott visszajelzés is megerősítette, hogy jó irányba halad a projekt!