belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kézműves workshop 18+ a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum kézműves műhelye havonta két alkalommal, csütörtökön 16 - 19 óráig szeretettel fogadja azokat az alkotó kedvű felnőtteket, akik szeretnének megismerkedni a hagyományos magyar népi és archaikus nemzetközi kultúrákban gyökerező, de a mai igényeknek és ízlésvilágnak is megfelelő kézműves tárgyak készítésének alapvető technikáival.

Júniusi téma: nyári játékok természetes alapanyagok felhasználásával, recycling

A régen házilag készített gyerekjátékok mintájára lehet rongybabát varrni, mely a kislányok kedvenc, szeretett játéka volt, de lehet majd készíteni sárkányt, vízre rakható tutajt, kukoricacsuhé figurákat, sőt hulladék anyagok felhasználásával modernebb játékokat is.

Júniusi alkalmak:
Június 5. 16.00 - 19.00 - rongy-, kukoricacsuhé- és gyékény játékok
Június 19. 16.00 - 19.00 - recycling

Belépődíj: 1500 Ft (belépővel, anyagköltséggel). A foglalkozásokon egyszerre 25 főt tudunk fogadni.

Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges: http://www.neprajz.hu/programok.php?menu=4&program_id=692

A workshop éves programja:

Az egyes tábori napok témái:

November 14., 21. gyöngyszövés és sárközi gyöngygallér
December 5., 19. karácsonyi díszek természetes alapanyagok felhasználásával
Január 9., 23. nemezkép és mobiltok
Február 7., 21. rátétes bőr tárca
Március 6., 20. kosárka gyékényből
Április 3., 10., 17. hagyományos írokás, többszínű tojások készítése
Május 8., 22. csomózott karkötő és karmantyúbáb
Június 5., 19. nyári játékok természetes alapanyagok felhasználásával, recycling

A múzeumi fonóban minden hónapban más alapanyaggal ismerkedünk, az alapoktól indulva de bonyolultabb tárgyak készítésére is vállalkozva. A két alkalom egymásra épül, de önállóan is látogatható. A vállalkozó kedvű "tanonc" két-három óra alatt elkészíthet egy-egy egyszerű, de míves használati tárgyat, elsajátíthatja a valamikori kismesterség néhány technikai alapfogását. Tárgyalkotásunk során természetes alapanyagokat használunk fel. A kézműves munkát megelőzi az alapanyag néprajzi felhasználásának ismertetése. A Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiben őrzött ékszerek, bőr- és nemeztárgyak, gyékényedények demonstrálásával szeretnénk még nagyobb kedvet ébreszteni a szép vagy érdekes tárgyak újraértelmezéséhez.

November: gyöngy
Ki ne szerette volna szerte a világban, és ki ne szeretné manapság is a szép gyöngyös nyakékeket, karkötőket. A magyar nép viseletében a kalárisok a női viseletet kiegészítői voltak. Foglalkozásunk során afrikai minták alapján szövött karkötő és a sárközi gyöngygallér készítésének alapfogásaival ismerkedünk meg.
November 14. 16.00 - 19.00 - gyöngyszövés: karkötő, könyvjelző
November 21. 16.00 - 19.00 - gyöngyfűzés: sárközi gyöngygallér

December: karácsonyi díszek természetes alapanyagok felhasználásával
Bár a hagyományos paraszti kultúrában nem készítettek ilyen fajta díszeket, manapság igen közkedveltek a természetes alapanyagokból készített lakásdíszként használt vagy a karácsonyfára akasztott szalma, csuhé, gyékény angyalkák, koszorúk, csillagok. Foglalkozásunkon ezekből készítünk néhányat, akinek kedve van saját kis betlehemmel is megpróbálkozhat.
December 5. 16.00 - 19.00 - gyékény, csuhé, vessző díszek
December 19. 16.00 - 19.00 - betlehem kreatívan

Január: nemez
A magyarok ősei Keletről hozták magukkal az ősi mesterség ismeretét. Mindennapjaik nélkülözhetetlen tárgyai voltak a birka gyapjából készült jurtaborítók, nyeregtakarók, szőnyegek, tarisznyák, ruhák. Foglalkozásunk alatt megismerkedünk a nemezelés alapfogásaival.
Készíthetünk:
Január 9. 16.00 - 19.00 - nemezlabda, karkötő, ékszer
Január 23. 16.00 - 19.00 - nemezkép vagy mobiltok

Február: bőr
A magyar népművészet kiemelkedően szép használati tárgyai és viseleti darabjai közé tartoznak a bőrből készült termékek. A pásztorkészségek, késtokok, bocskorok, csizmák, mellesek mintakincséből merítünk és készítünk bőrdomborítással díszített hajcsatot vagy karkötőt és szironyozott tárcát.
Február 7. 16.00 - 19.00 - bőrdomborítás, egyszerű fonások
Február 21. 16.00 - 19.00 - szironyozott tárca

Március: gyékény
A folyószabályozás előtti régi Magyarország hatalmas vízjárta területein nőtt vízinövény a háztartások használati, tároló eszközeinek fontos alapanyaga volt. A növény minden részét felhasználták finomságától függően. Készültek belőle gabonatárolók, kenyértartók, szakajtók, méhkasok, ágymögévalók, szatyrok. Foglalkozásainkon fa forma köré fonva kis tároló dobozkát és edényalátétet vagy falra rakható ékszerakasztó fonatot készítünk.
Március 6. 16.00 - 19.00 - edényalátét, ékszerakasztó
Március 20. 16.00 - 19.00 - tároló dobozka

Április: tojásírás
A magyar néphagyomány egyik legrégebbre visszavezethető, a legtöbb régi díszítőelemet, jelképet megőrző, ma újra felvirágzó kismestersége. Bár a hímes tojások készítése a húsvéti ünnepkörhöz kötődik, a hagyományosan íróka segítségével, forró viasszal felrajzolt minták üzenete egész évben aktuális. Készítünk többszínű írott és maratott díszű tojásokat.
Április 3., 10., 17. 16.00 - 19.00 - többszínű írott és maratott díszű tojások.


Május: fonál
A háztartások textíliáinak és a viseleteknek nélkülözhetetlen alapanyaga volt a házilag elkészített kender, len vagy gyapjú szőttes. Az asszonyok fáradságos munkával készítették elő a fonalat és szőtték meg a hosszú telek alatt a ruhák alapanyagát, a szőnyegeket, ágyravalókat, törölközőket. Foglakozásunk alatt egyszerű kereten az erdélyi festékes szőnyegek készítésének alapfogásával ismerkedünk meg.
Május 8. 16.00 - 19.00 - karmantyúbaba
Május 22. 16.00 - 19.00 - szövés kereten

Június: nyári játékok természetes alapanyagok felhasználásával, recycling
A régiségben házilag készített gyerekjátékok mintájára varrunk rongybabát, mely a kislányok kedvenc, szeretett játéka volt, de készítünk sárkányt, vízre rakható tutajt, kukoricacsuhé figurákat. Sőt hulladék anyagok felhasználásával modernebb játékok készítését is napirendre tűzzük.
Június 5. 16.00 - 19.00 - rongy-, kukoricacsuhé- és gyékény játékok
Június 19. 16.00 - 19.00 - recycling

Belépődíj: 1500 Ft (belépővel, anyagköltséggel)

A foglalkozásokon egyszerre 25 főt tudnak fogadni.
Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges.

Jelentkezés, regisztráció itt.
Bodnár Kata múzeumpedagógus, +36 1 473 2439, +36 30 558 8022

forrás: http://www.neprajz.hu